European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/59

Brussel, 19 juli 2007

12006/07 (Presse 175)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de "presidentsverkiezingen" in Nagorno-Karabach op 19 juli 2007

De EU weet dat er op 19 juli 2007 in Nagorno-Karabach "presidentsverkiezingen" hebben plaatsgevonden. De EU onderstreept dat zij de onafhankelijkheid van Nagorno-Karabach niet erkent. Zij erkent evenmin de legitimiteit van deze "presidentsverkiezingen" die geen enkele weerslag mogen hebben op de vreedzame regeling van het conflict in Nagorno-Karabach.

Voorts herinnert de EU eraan dat vluchtelingen en in eigen land ontheemde personen het recht moeten krijgen om op veilige en waardige wijze naar huis terug te keren zodat zij ten volle kunnen deelnemen aan verkiezingsverrichtingen.

De EU geeft opnieuw haar volledige steun aan de Minsk-groep van de OVSE en zijn covoorzitters, en aan hun inspanningen voor een regeling van het conflict in Nagorno-Karabach. De EU roept de betrokken partijen op zich meer in te spannen om het conflict via onderhandelingen te beëindigen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

12006/07 (Presse 175)