Armada van internationale scouts vaart naar Wereld Jamboree

19/07/2007 17:53



Scouting Nederland



Armada van internationale scouts uit Europa vaart via Nederlandse en Belgische wateren naar 21e Wereld Jamboree in Engeland

Een Scouting-armada van zo'n 300 waterscouts uit Europa zeilt Het Kanaal over. Op dinsdag 24 juli maken de jonge scouts in het Belgische Oostende met 39 zeilschepen de oversteek naar Dover richting Londen. Om vervolgens door te varen naar de Wereld Jamboree: het grootse evenement voor scouts dat zaterdag 28 juli van start gaat. Een jubileum, want Scouting bestaat wereldwijd 100 jaar. Jonge waterscouts uit bijvoorbeeld Noorwegen gaan op reis, net als hun verre voorouders de Vikingen, met een kleine vloot zeilschepen. En met een meer dan 100 jaar oude tweemaster. Ook op Nederlandse wateren zijn scouts onderweg naar deze jubileumjamboree.

De Noren worden begeleid door Nederlandse waterscouts die de Noordhollandse en Zeeuwse wateren en Noordzeekust goed kennen. Eerder deze week zijn de Noren, onder barre weersomstandigheden, aangekomen in Den Helder. Zij varen vandaag via het Noordhollands Kanaal en de Zaanse Schans naar het Javadok in Amsterdam. Zaterdag gaat het via IJmuiden, Scheveningen en de Roompotsluis bij Walcheren richting Oostende. Daar verzamelen zich volgende week in totaal zo'n 300 scouts uit Portugal, Duitsland, Polen, België, Noorwegen en Nederland, om op 24 juli gezamenlijk de oversteek te maken naar Dover. Negenendertig zeilschepen nemen aan deze Europese Scouting-armada deel.

Vanuit Dover varen de scouts over de Theems naar Londen. Voor de zeilschepen gaat daar zelfs - een zeldzaamheid - de Tower Bridge open, als speciaal welkom aan de waterscouts en Jamboreedeelnemers van het Europese vaste land. Vervolgens gaat de tocht per auto naar Chelmsford Hylands Park in Essex waar de Wereld Jamboree plaatsvindt van 28 juli tot en met 8 augustus.

100 jaar Scouting
Een recordaantal van 40.000 scouts van 14 tot en met 18 jaar uit zo'n 160 landen, verzamelen zich in Engeland voor de Wereld Jamboree en de viering van 100 jaar Scouting wereldwijd. Aan het eeuwfeest doen zo'n 1.400 Nederlandse scouts mee.

Duizenden scouts uit de hele wereld zijn al onderweg naar de jubileumjamboree. Soms gaat daaraan een rondreis vooraf. Zo arriveert volgende week een groep van 150 jonge Zuid-Afrikaanse scouts/ Jamboreedeelnemers in Nederland voor een bezoek van een week, op uitnodiging van Scouting Nederland.

Leusden, 20 juli 2007





http://www.scouting.nl