Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vlees en vis (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

24 juli 2007, Utrecht
------

Meer mogelijkheden om werk en gezin te combineren

Cao-resultaat voor slagerijen

De circa 10.000 werknemers in de slagerijen hebben een nieuwe cao. CNV Vlees en vis heeft hierover met de werkgevers een cao-resultaat bereikt. Een eerder cao-bod van de werkgevers hadden de leden nog afgewezen, omdat het in hun ogen onvoldoende was.

Volgens CNV-onderhandelaar Frans van de Veen is het aanvankelijke eindbod op belangrijke onderdelen verbeterd. "De loonsverhoging ziet er een stuk beter uit en ook zijn er afspraken gemaakt over vakbondswerk. Ik leg dit resultaat positief aan de leden voor."

Tevreden is Van de Veen vooral over de afspraken om de combinatie van arbeid en zorg te verbeteren. "In deze sector werken veel vrouwen, zo'n 60 procent. Zij hebben behoefte aan meer mogelijkheden om werk en gezin te combineren. In de nieuwe cao is geregeld dat calamiteitenverlof voortaan volledig wordt doorbetaald. Kortdurend zorgverlof wordt betaald volgens de wettelijke norm, 70 procent van het salaris. Tot nu was er in de cao alleen maar onbetaald verlof geregeld. Dit is een belangrijke stap vooruit."

In de tweejarige cao (van 1 april 2007 tot 1 april 2009) is verder afgesproken dat de werknemers de volgende loonsverhogingen krijgen:
* 2,7 procent per 1 oktober 2007

* 2,9 procent per 1 oktober 2008
De laagste inkomensgroepen krijgen in 2007 bovendien een extra loonsverhoging van 2,25 procent. Verder is onder meer afgesproken dat de vakbondscontributie fiscaal voordelig verrekend wordt en dat er een betere controle komt op de naleving van arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten, buitenlandse werknemers en zzp'ers.