College van Beroep voor het bedrijfsleven

rechtspraak

CBb vernietigt marktanalysebesluiten omroeptransmissiediensten op verschillende onderdelen

Den Haag, 24 juli 2007 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag uitspraak gedaan op de beroepen van Casema, Essent, UPC, Delta, Multikabel en KPN tegen besluiten van 17 maart 2006 van OPTA inzake de markten voor de doorgifte en verzorging van omroeptransmissiediensten in de verzorgingsgebieden van de kabelmaatschappijen.

Het CBb vernietigt de besluiten ten aanzien van Casema, Essent, UPC, Delta en Multikabel. OPTA had deze maatschappijen ondermeer verplicht toegang te verlenen aan derden die hun eigen programma's of programmapakketten via de kabel aan de consumenten willen aanbieden. Het CBb vindt dat OPTA onvoldoende heeft onderbouwd hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk programma-aanbieders zullen zijn die hiervoor kale capaciteit bij de kabelmaatschappijen willen kopen. Het is daarom niet duidelijk of de te verwachten reguleringskosten wel opwegen tegen de maatschappelijke opbrengsten. OPTA moet hierover een nieuw besluit nemen.

De besluiten ten aanzien van Casema, Essent, UPC, Delta en Multikabel worden verder vernietigd voor zover zij zijn verplicht om informatie over de opbouw van de eindgebruikerstarieven bekend te maken en hun vrij toegankelijke rtv-pakket ontbundeld van andere diensten (zoals een decoder) aan te bieden. De reden voor vernietiging is dat OPTA onvoldoende heeft uitgelegd waarom, gelet op de voorzienbare relevante gevolgen, deze maatregelen noodzakelijk zijn en dat andere minder ingrijpende maatregelen niet effectief zijn. Omdat dit in de 43 vrijwel gelijkluidende besluiten van de kleinere kabelmaatschappijen wel voldoende is onderbouwd, laat het CBb de rechtsgevolgen voor de vijf grote kabelmaatschappijen in stand. Het CBb heeft aangenomen dat OPTA deze overwegingen ook aan de vijf andere besluiten ten grondslag heeft willen leggen.

Het beroep van KPN wordt ongegrond verklaard. KPN heeft aangevoerd dat aan de kabelmaatschappijen gelijkelijk zware verplichtingen hadden moeten worden opgelegd als aan KPN zijn opgelegd voor vaste telefonie, omdat zij voor wat betreft multiplay-producten (meerdere diensten in één pakket, zoals telefonie, internet en televisie) met de kabelmaatschappijen concurreert. KPN wilde ondermeer dat aan de kabelmaatschappijen de verplichting zou worden opgelegd tot wederverkoop van de kabelaansluiting en het analoge rtv-pakket, zodat ook een concurrent als KPN in staat zou worden gesteld om dit analoge rtv-pakket aan te bieden. Het CBb concludeert dat het op basis van de voorliggende analyses niet kan concluderen dat de mededingingsverhoudingen op de kabelmarkten het noodzakelijk maken om de kabelmaatschappijen evenveel beperkingen op te leggen als KPN en om KPN op de door haar gewenste wijze toegang tot de kabel te verlenen.

Achtergronden

Op grond van de Kaderrichtlijn (Richtlijn 2002/21/EG) en hoofdstuk 6A van de Telecommunicatiewet moet OPTA markten in de telecommunicatiesector aanwijzen en onderzoeken. Als blijkt dat een onderneming op een markt beschikt over aanmerkelijke marktmacht (AMM), wat wil zeggen dat deze onderneming zich op de betreffende markt in belangrijke mate onafhankelijk van haar concurrenten, afnemers en consumenten kan gedragen, kan OPTA deze onderneming verplichtingen opleggen om mededingingsproblemen te voorkomen.

In de 48 besluiten van 17 maart 2006 heeft OPTA zich op het standpunt gesteld dat alle kabelmaatschappijen beschikken over AMM op de retailmarkten voor vrij toegankelijke rtv-pakketten in hun eigen verzorgingsgebied en heeft OPTA de kabelmaatschappijen voor de duur van één jaar verplichtingen opgelegd. De vijf grote kabelmaatschappijen beschikken volgens OPTA eveneens over AMM op de wholesalemarkten voor de doorgifte via de kabel van vrij toegankelijke
- en betaal rtv-pakketten in hun eigen verzorgingsgebied. OPTA heeft hun verplichtingen ten aanzien van deze markten opgelegd.

LJ Nummer:

BB0186

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 24 juli 2007