Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Gerestaureerde schutjes terug in Maartensdijk

23 juli 2007 - Waterschapsmedewerkers plaatsen dinsdag 24 juli in Maartensdijk langs de Dorpsweg drie gerestaureerde schutjes (stuwen) terug. De bovenbouw van de drie meer dan honderd jaar oude stuwen is een jaar lang van hun plek geweest voor een grondige restauratiebeurt. Het deel van de schutjes in het water is blijven staan om het peil in de wetering te kunnen handhaven.

De schutjes, die staan langs de Dorpsweg ter hoogte van de huisnummers 31, 141 en 171, hadden tot de Tweede Wereldoorlog nog een functie voor het scheepvaartverkeer. Als er een boot moest passeren werd het schot met de kettingen opgehesen. Tegenwoordig is er geen scheepvaartverkeer meer en wordt het waterpeil in de wetering geregeld door het plaatsen van schotbalken in de openingen van de schutten. Het schutje bij nummer 31 is helemaal niet meer in gebruik; gemaal en stuw Maartensdijk enkele meters verderop hebben zijn taak overgenomen. Desalniettemin vindt het waterschap het "watererfgoed" belangrijk om bewaard te blijven.

De bovenbouw van de schutjes is in eigen beheer door waterschapsmedewerkers gerestaureerd. Het metselwerk en de houten schut zijn door een aannemer hersteld. De kosten worden gedragen door waterschap en provincie.