Gemeente Echt-Susteren


Jongeren krijgen actief voorlichting over alcohol en drugs

Purple Haze (25 juni 2007).JPG

Gebruik van alcohol en drugs door jongeren lijkt een probleem van de `grote stad', maar helaas ontkomt een landelijke gemeente als Echt-Susteren er ook niet aan. Vandaar dat het gemeentebestuur een jongerenwerker heeft ingeschakeld, die zich speciaal richt op het geven van voorlichting over alcohol en drugs. `Outreachend verslavingspreventiemedewerker' staat op het visitekaartje van Marjolein Dohmen. Samen met haar teamleider bij de Geestelijke Gezondheidszorg Noord- en Midden-Limburg (GGZ NML), Henk Verstappen, vertelt ze over de ervaringen in Echt-Susteren.

De jeugd ligt het gemeentebestuur van Echt-Susteren na aan het hart en het jeugdbeleid krijgt van de gemeenteraad prioriteit. Dat gebeurt onder andere via het Jeugd Overleg Echt-Susteren (JOES), waarin gemeente, SWE en politie regelmatig over de jeugd spreekt. Uit dit overleg kwam ook het signaal dat er specialistische hulp nodig is bij preventie van alcohol- en drugsgebruik door jongeren. De gemeente heeft vervolgens besloten de GGZ in te schakelen voor extra hulp. In bijna alle gemeenten in Noord- en Midden-Limburg zijn preventiemedewerkers van de GGZ al actief met het geven van voorlichting over alcohol en drugs aan jongeren.

Marjolein Dohmen is sinds een klein jaar voor drie uur in de week aan de slag in Echt-Susteren. "Vooral in Susteren, daar is de vraag het grootst", vertelt ze. Drie uur per week lijkt weinig, maar toch slaagt Marjolein er in bijna elke week een avond aanwezig te zijn in jongerencentrum Purple Haze. "En als ik daar niet ben, ga ik met een jongenwerker van het SWE de straat op, groepen jongeren opzoeken". Dankzij het `voorwerk' van de jongerenwerkers van SWE kan Marjolein haar werk efficiënt doen. "Zij kennen de jongeren allemaal goed en het is voor hen makkelijk om mij te introduceren". Ze vindt het opvallend dat de jeugd in Susteren heel open is. "Ik werd zoals overal eerst wat sceptisch ontvangen, maar zo gauw ze merkten dat ik geen politieagent ben, was hun wantrouwen weg".

Waarin Susteren ook verschilt van andere gemeenten is dat er één hechte groep jongeren leeft. "Iedereen kent iedereen, van jong tot oud. Voor verschillende leeftijdsgroepen zijn er wel verschillende avonden, maar ze komen toch allemaal in het jongerencentrum", vertelt Marjolein. Dit is voor haar een groot voordeel, omdat de jongeren daardoor makkelijk te bereiken zijn. Voor de jongeren kleeft hier echter ook een nadeel aan, omdat ze naast Purple Haze nauwelijks een alternatief hebben. De jongeren vinden zelf dat er in hun woonplaats weinig te doen is. "Uit verveling kunnen ze dan naar een joint grijpen. Preventiewerk is dus nodig en nuttig".

Behalve dat Marjolein groepen jongeren aanspreekt over de risico's van alcohol- en drugsgebruik, gaat ze ook één-op-één gesprekken aan. Henk Verstappen: "Daaraan zie je dat het goed is dat er een verslavingspreventiewerker in de gemeente aanwezig is. Jongeren die vragen hebben, zouden anders naar Sittard of Roermond moeten gaan en die drempel is net te hoog". Om nog beter aan de vraag naar verslavingpreventie te kunnen voldoen, werkt Henk Verstappen aan een plan voor een gezamenlijke fulltime preventiewerker in de regio Oostelijk Midden-Limburg (waaronder Echt-Susteren). "Dat plan gaat verder dan het inzetten van een preventiewerker", aldus Henk Verstappen. "Er moet iets structureels en integraals worden georganiseerd, samen met de horeca, kantines, gemeente, politie en het jongerenwerk. Alleen met z'n allen kun je een cultuuromslag bereiken".

Samen met de jongerenwerkers van SWE doet Marjolein ondertussen wat ze kan. "We organiseren ook bijeenkomsten voor bepaalde doelgroepen. Zo zijn er al avonden geweest voor de zogenaamde `groep-achters' en voor brugklassers. Ook ouders kunnen om voorlichting vragen. Er kan dan bijvoorbeeld een `home-party' worden georganiseerd, waarbij een groep ouders bij één van hen thuis informatie krijgt.

Wie Marjolein wil spreken of een beroep wil doen op verslavingspreventie of -zorg, kan bellen met het Informatiecentrum Geestelijke Gezondheid, 0478-527066 of SWE (0475-484848) om te vragen op welke avond Marjolein aanwezig is. Ook kunt u e-mailen naar igg@ggznml.nl