Gemeente Echt-Susteren


Euregio Milieuprijs 2007

Gebruiken, niet bezitten!' Dat is het motto van de Euregio Milieuprijs 2007.

Met het milieu als zorgenkindje van de 21e eeuw, worden er veel initiatieven opgezet om de noodzaak van het behoud van onze leefwereld te onderstrepen, zoals `Life Earth', Al Gore's film An Inconvenient Truth en mondiale milieuprogramma van de Verenigde Naties.

Ook op kleinere schaal kunnen we echter een bijdrage leveren. De Euregio Milieuprijs 2007 stimuleert op regionaal niveau om bewuster om te gaan met middelen en energie. Veel mensen hebben apparaten en gebruiksvoorwerpen in hun huis die nauwelijks of niet gebruikt worden: denk aan een boormachine, een decoupeerzaag of een hogedrukspuit. Dit is zonde én schadelijk voor het milieu. De prijsvraag die de `Aachener Stiftung' voor 2007 heeft uitgeschreven heeft als motto `gebruiken, niet bezitten' en is daarmee op zoek naar een origineel concept waarin spullen gedeeld worden. Dit kan een leefgemeenschap zijn die samen één auto gebruikt, een buurt die het tuingereedschap deelt of werkplaatsen die onderling speciaal gereedschap uitwisselt.

Wie kan er meedoen? Iedereen! Privé-huishoudens, burgerinitiatieven, verenigingen, bedrijven en overheden uit de Euregio Maas-Rijn, mits zij succesvol iets met elkaar delen en daarvoor een functionerende structuur hebben gevonden.

Van deelname zijn uitgesloten: nog niet gerealiseerde plannen, mensen of instituten die slechts af en toe iets van elkaar lenen en commerciële verhuurbedrijven.

Aanmelden kan tot 30 september 2007 via de online vragenlijst op de website van de Aachener Stiftung. Aan de Euregio Milieuprijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden, dat de jury mogelijk over meerdere winnaars kan verdelen. Kijk voor meer informatie en voor het inschrijfformulier op www.eup.aachener-stiftung.de