Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 juli 2007

Vragen van de leden Spekman en Arib (beide PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Justitie

over mensenhandel in vervolg op de antwoorden van de minister van Justitie op de vragen, ingezonden op 10 april 2007 (nr. 1462).


1. In navolging van de antwoorden van de minister op de vragen 2 en 4, waarin hij stelt dat hij geen aanwijzingen heeft dat de Aanwijzing mensenhandel niet goed wordt nageleefd, willen de leden van de PvdA-fractie van de minister weten hoe hij in dat licht aankijkt tegen de in de vragen aangehaalde rechterlijke uitspraak, nu het in deze uitspraak geschetste naar de mening van de leden van de PvdA-fractie bepaald geen voorbeeld is van de vereiste 'zorgvuldige bejegening'.


2. Bent u bekend met het feit dat, als vereiste voor het verlenen van een verblijfsvergunning onder de beperking voortgezet verblijf na een B9-vergunning, het paspoortvereiste wordt gesteld en dat de meeste autoriteiten een geboortebewijs, rijbewijs of andere officiële bescheiden verlangen voor de uitgifte van een nieuw of eerste paspoort?


3. Bent u met de leden van de PvdA-fractie van mening dat een slachtoffer dat probeert om deze bescheiden uit het land van herkomst te verkrijgen, daarmee een risico loopt en dat slachtoffers afkomstig uit asiellanden een extra probleem ondervinden als zij aan hun autoriteiten moeten uitleggen hoe zij in Nederland terecht kwamen? Deelt u dan ook de mening van de leden van de PvdA-fractie dat als uitreis mogelijk onder omkoping, of met medewerking, van lokale autoriteiten plaatsvond, inreis een extra risico in zich draagt en dat hen een extra probleem wacht bij terugkeer als zij verward dreigen te worden met afgewezen asielzoekers?


4. Deelt u de mening van de PvdA-fractie dat gezien het feit dat slachtoffers van mensenhandel, zeker minderjarige slachtoffers, zelden of nooit een paspoort (meer) hebben, het stellen van de paspoorteis voor slachtoffers van mensenhandel die voortgezet verblijf aanvragen na een B9-vergunning het risico vergroot dat slachtoffers geen aangifte meer doen, omdat ze na de (tijdelijke) bescherming door de B9-regeling een grote kans lopen Nederland weer te worden uitgezet?


5. Bent u bereid de paspoorteis te laten vallen voor de specifieke groep van slachtoffers van mensenhandel die na een B9-vergunning een vergunning onder de beperking voortgezet verblijf aanvragen?


6. Bent u met de leden van de PvdA-fractie van mening dat amv's die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en aan wie geen asiel of reguliere vergunning (meer) wordt verleend kwetsbaar zijn en een grote kans lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel?


7. Zo neen, waarom niet?


8. Zo ja, is de minister bereid om een speciaal beleid te voeren om te voorkomen dat deze groep slachtoffer wordt van mensenhendel?