Gemeente Den Haag

Om de bodemsanering van bedrijfslocaties te stimuleren heeft de overheid de Bedrijvenregeling in het leven geroepen. Om aanspraak te maken op deze subsidieregeling moet de eigenaar of erfpachter van een verontreinigde bedrijfslocatie zich vóór 1 januari 2008 aanmelden bij het Bodemcentrum of het bevoegde gezag Wet bodembescherming.

De overheid en het bedrijfsleven hebben de handen ineengeslagen om het saneren een stuk eenvoudiger en financieel aantrekkelijker te maken. De overheid betaalt, onder bepaalde voorwaarden, via een subsidieregeling mee aan de sanering. Daarnaast maakt de oprichting van het Bodemcentrum, bodemsanering veel eenvoudiger voor de ondernemer.

Bodemsanering in de toekomst
Bent u eigenaar of erfpachter van een perceel waarop een bedrijf of onderneming is gevestigd en waarvan de bodem verontreinigd is? Dan kan het zijn dat u in de toekomst de bodem moet gaan saneren. Sanering kan soms nodig zijn doordat de verontreiniging grote risicos voor gezondheid of milieu met zich meebrengt. Meestal is het nodig de bodem te saneren als u activiteiten op het terrein wilt uitvoeren, bijvoorbeeld het plegen van een verbouwing of het verleggen van leidingwerk.

U kunt dan in aanmerking komen voor een subsidie van de overheid. Afhankelijk van het moment waarop de verontreiniging is ontstaan, uw betrokkenheid bij het ontstaan ervan, de datum van verwerving van het terrein en de grootte van de onderneming kan deze subsidie oplopen tot maximaal 70% van de saneringskosten.
De aard van de onderneming is hierbij niet van belang, dit kan een industrieel bedrijf zijn, maar ook een middenstandsbedrijf of een kantoor.

Aanmelding voor 1 januari
Aanmelding kan als u ten minste een verkennend bodemonderzoek conform de NEN 5740 hebt laten verrichten. Hebt u dit nog niet laten uitvoeren? Laat dit dan op zeer korte termijn doen. Dit brengt kosten met zich mee, maar door inzicht in de bodemkwaliteit van uw bedrijfsterrein te krijgen, weet u of u gebruik kunt maken van de regeling. Dit is belangrijk, omdat u zich vóór 1 januari 2008 moet aanmelden.
Hierna kunt u geen gebruik meer maken van de subsidieregeling.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de subsidieregeling Bedrijvenregeling of een aanmeldingsformulier aanvragen? Neemt u dan contact op met het bedrijfsonderdeel Milieu en Vergunningen van de gemeente Den Haag, sbvergu@dsb.denhaag.nl. U kunt zich ook aanmelden bij het Bodemcentrum (kijk ook op www.meldbedrijvenregeling.nl of www.bodemcentrum.nl).