Gemeente Amsterdam



Sport meest favoriete vrijetijdsbesteding van Amsterdamse jongeren

24 juli 2007
-
Saida Ahyad
Ruim driekwart van de Amsterdamse jongeren is tevreden met de manier waarop ze hun vrije tijd doorbrengen. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam naar de vrijetijdsbesteding van Amsterdamse jongeren.

Sport is een van de meest favoriete vrijetijdsbesteding van jongeren. Tegelijkertijd vinden zij dat er meer sportfaciliteiten in hun buurt mogen komen en dat sporten goedkoper moet worden. Winkelen en uitgaan zijn de twee andere meest geliefde bezigheden in de vrije uurtjes. Dit is een conclusie uit het onderzoek van O&S naar de vrijetijdsbesteding onder Amsterdamse jongeren in opdracht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. Daarnaast is de ontwikkeling van het Amsterdamse jongerenbeleid en het gemeentelijke aanbod van voorzieningen voor jongeren beschreven.

Een van de speerpunten van het jongerenbeleid is het realiseren van een scheiding tussen aantrekkelijke, leuke vrijetijdsvoorzieningen die gericht zijn op een brede groep jongeren en de activiteiten die zich richten op probleem- en risicojongeren. Een ander speerpunt is het aan blijven sluiten bij de steeds veranderende wensen van jongeren en jongeren een actieve rol geven in het jongerenwerk.

Het jongerenwerk is in beweging maar er is tijd nodig om concreet vorm te geven aan de activiteiten op het gebied van
vrijetijdsvoorzieningen. Een punt van aandacht is dat de stad en de stadsdelen jongeren beter mogen informeren over het aanbod van jongerencentra, de mogelijkheden voor subsidie voor eigen initiatieven en jongerenparticipatie.

Ook mag er meer rekening worden gehouden met de verschillende wensen van de verschillende groepen jongeren in de stad. Jongens en meisjes vinden verschillende dingen leuk. Ook is de leeftijd en de afkomst een belangrijke onderscheidende factor. Autochtone jongeren zijn veelal lid van sportverenigingen en volgen muziekles en allochtone jongeren bezoeken buurthuizen en jongerencentra. Allochtone jongeren en met name meisjes sporten veel minder dan het gemiddelde in deze leeftijdsgroep. Ook blijkt dat allochtone jongeren het minst gebruik maken van het Amsterdamse uitgaansleven en de culturele voorzieningen.

Inmiddels wordt er bij een groot aantal jongerenvoorzieningen in Amsterdam vraaggericht gewerkt en worden jongeren steeds meer betrokken bij de uitvoering van projecten. Verder spelen talent- en competentieontwikkeling een veel belangrijker rol dan vroeger. Zo is het tegenwoordig bij de jongerencentra mogelijk om van bezoeker naar deelnemer te groeien en vervolgens `producent'(vrijwilliger) te worden in een centrum of buurthuis. Een ander voorbeeld van jongerenparticipatie zijn de afspraken voor een veilig en tolerant uitgaansklimaat in Amsterdam die jongeren hebben