Gemeente Leeuwarden

HET ZAKGELDPROJECT zoekt werkgevers

Bron: Gemeente Leeuwarden (24-07-2007) In april 2005 is het Zakgeldproject gestart voor ( in hoofdzaak allochtone ) jongeren in de leeftijdscategorie van 14 tot en met 18 jaar.Het doel van het project is de arbeidsmarktpositie van de allochtone en/of achterstandsjongeren te verbeteren door het bieden van de mogelijkheid om een baantje( buiten schooltijd) te verwerven en cursussen te volgen die bijdragen aan een grotere kans op een betere arbeidsmarktpositie later. In 2005 werd voor de uitvoering van het project de Stichting Jessour opgericht.

Eind 2005 diende Stichting Jessour ter financiering een verzoek in bij Start Foundation voor het jaar 2006. Dit verzoek is door Start Foundation gehonoreerd met een bedrag van EUR 100.000 als start financiering, additioneel aan de financiële bijdrage van de gemeente ( EUR 65.000 per jaar voor de duur van drie jaren ). Met de start van het "Zakgeldproject"heeft de stichting een eerste duidelijke stap gezet in het begeleiden van jongeren bij hun eerste stappen in de maatschappij buiten hun vertrouwde thuisomgeving en school om hun te helpen in hun ontwikkeling op de arbeidsmarkt.

De begeleiding is niet gebaseerd op de gangbare aanpak die overheidsinstanties veelal volgen maar juist op de behoeften van de jongeren zoals de jongeren die zelf zien en dat is: zelf geld verdienen.
Deze essentiële keuze is de aanleiding geweest voor het succes van het Zakgeldproject.
Het werkgebied is vooralsnog gemeente Leeuwarden.

Hoofdactiviteit van Stichting Jessour is het creëren van zakgeldbaantjes en banen voor jongeren in de leeftijdsgroep 14-18 jaar. Om baantjes mogelijk te maken, worden een aantal deelactiviteiten uitgevoerd. De jongeren dienen te worden geïnteresseerd om een baantje te nemen. Daarnaast worden werkgevers gezocht die baantjes hebben en hiervoor allochtone jongeren willen inzetten. Voorts is het noodzakelijk tot een weloverwogen match te komen van jongere met baantje en werkgever, of een groep jongeren die gezamenlijk aan een opdracht werken met de werkgever en een verdeling van de taken onderling.
Voor eventueel onbegrip door onervarenheid en verschillen in cultuur, dat de mogelijkheden van de jongeren verkleint, wordt nauw overleg gevoerd met werkgevers en de jongeren. Mede door het Zakgeldproject heeft de buurt - wijk Bilgaard - minder last van hangjongeren en overlast van jongeren.

Uitspraken van jongeren die meedoen aan het Zakgeldproject wijzen er op dat het werk via het Zakgeldproject bijdraagt aan hun gevoel voor eigenwaarde, dat hun netwerk vergroot wordt, dat ze meer openstaan voor relevante trainingen, dat hun verantwoordelijkheidsgevoel wordt getraind en dat ze leren omgaan met afspraken, werkgevers, beter inzicht krijgen in de waarde van geld etc., allemaal factoren die voor een latere loopbaan van belang zijn.
Voor de Stichting is het belangrijk werkgevers te krijgen die mee willen werken aan het project, die zich betrokken voelen en die bereid zijn werkzaamheden die geschikt zijn voor deze doelgroep door hen te laten uitvoeren in deeltijd, na schooltijd of in de vakantie. Te denken valt aan kopieerwerk, schoonmaakwerk, administratief werk, invoeren van bestanden etc.

Interesse? Bel dan naar Stichting Jessour, de heer Driss Taoufik, tel. 058-2667961.