Gemeente Oldenzaal


Brandweerkorpsen Noordoost-Twente gaan strijd tegen loze brandmeldingen aan

gepubliceerd op : 24-7-2007

In 2006 zijn de brandweerkorpsen van de NOT-gemeenten (Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen) ruim 400 keer uitgerukt voor een loze brandmelding. Dit is ruim drie keer zoveel als volgens de wettelijke norm is toegestaan.

De brandweer heeft nieuwe middelen in handen gekregen om de zogenoemde veelplegers aan te pakken. In de gemeenten van Noordoost-Twente is een groot aantal objecten (100) voorzien van een brandmeldinstallatie die is aangesloten op het Openbaar Meld Systeem (OMS) van de Meldkamer Twente. Dit betekent dat een brandmelding door deze brandmeldinstallatie automatisch wordt doorgemeld naar de Meldkamer Twente en dat direct de brandweer wordt gealarmeerd. De brandweer rijdt na alarmering altijd door om ter plaatse de oorzaak van de melding te achterhalen. In 2006 bleek 97% van deze meldingen loos (ongewenst of onecht) te zijn. Roken onder een rookmelder, bakken en braden, werkzaamheden of een vervuilde melder waren veelal veroorzakers.

Het uitrukken naar loze brandmeldingen leidt tot een aantal onacceptabele problemen voor de brandweerorganisatie. Deze zijn:
- de afname van de inzetbaarheid voor brand en hulpverlening elders in de gemeente;

- de onnodige risico's voor de verkeersveiligheid;
- de onnodige geluidsoverlast (door sirenes) langs de aanrijdroutes;
- een verminderde bereidheid van de werkgever waar de vrijwilliger zijn hoofdbetrekking heeft;

- de afname van de motivatie van de vrijwilligers;
- extra (onnodige) uitrukkosten;

- de gebruiker neemt na tal van loze alarmeringen de melding niet meer serieus.

Gezien de problematiek die het forse aantal loze alarmeringen veroorzaakt, gaat de brandweer de zogenoemde veelplegers aanpakken. Hiervoor hebben de colleges van de 4 NOT-gemeenten de beleidsregel TOOM (terugdringen onechte en ongewenste meldingen) vastgesteld. In het uiterste geval kan de veroorzaker van loze meldingen een preventieve last onder dwangsom worden opgelegd.