Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 17 en 24 juli|
|2007                                              |


1. Inhuur personeel
Om de werkdruk als gevolg van o.m. vertrekkende medewerkers bij de gebiedsbureaus van de directie Ruimtelijke Ordening en Handhaving op te vangen stemmen Gedeputeerde Staten in met de verlenging van de inhuur van tijdelijke medewerkers tot eind 2007. Daarmee is een bedrag van in het totaal circa E159.000 gemoeid.

2. Statenvragen Openbaar Vervoer
Er is sprake van een arbeidsconflict in het openbaar vervoer, hetgeen recent tot stakingen heeft geleid. De provincie heeft met de betrokken partijen overleg gevoerd, hetgeen bijgedragen heeft tot een opschorting van de stakingen. Gedeputeerde Staten laten alle contractuele en niet contractuele juridische mogelijkheden van de provincie in verband met een aansprakelijkheidsstelling van de concessiehouder analyseren. Het College handhaaft de concessievoorwaarden en krijgt maandelijkse rapportages over de uitvoering van de concessie die voorzien zijn van een accountantsverklaring. GS zijn bereid de rapportages van de kwaliteitsverkenners van het openbaar streekvervoer ter kennis te brengen van de Statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. Dat zegt het college in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer M. Ericiyas (SP).

3. Statenvragen AMK Helmond
De directie van het Bureau Jeugdzorg onderzoekt of er bij haar vestigingen Helmond en 's-Hertogenbosch met verborgen wachtlijsten gewerkt wordt, zoals dat bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling Helmond en
's-Hertogenbosch het geval was. Het Bureau Jeugdzorg zorgt er ook voor dat alle 126 dossiers opnieuw worden opgepakt en met spoed worden afgehandeld. Het Bureau Jeugdzorg informeert de provincie over de eventuele acties van de Inspectie Jeugdzorg en verricht ook intern onderzoek naar de andere BJZ-onderdelen. Dit naar aanleiding van een concept-rapportage van Boer en Croon. GS verwachten dat die in september aan de Statencommissie voor Zorg,Welzijn en Cultuur kan worden toegezonden. Dat antwoordt het College op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. M.Lestrade-Brouwer.

4. Ruimtelijke plannen 17 juli
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Halderberge voor de realisatie van een vervangende sportschool, Schuitevaarstraat 4a te Oudenbosch; aan de gemeente Landerd voor het verbouwen van een varkensboerderij tot een zorgboerderij, Kreitberg 14 te Zeeland; aan de gemeente Reusel-De Mierden voor het realiseren van drie ruimte voor ruimte bouwkavels, Hoek Wegekker/Kruisstraat en voor herbouwen langgevelboerderij met realiseren inpandige kantoorruimte en bouwen veldschuur aan de Neterselsedijk 18 te Lage Mierden; aan de gemeente Someren voor een afhankelijke woonruimte in bestaand vrijstaand bijgebouw, Nieuwendijk 138; aan de gemeente Tilburg voor het veranderen van een historisch pakhuis tot 2 woonunits aan het Wilhelminapark 129 in Tilburg en voor 2 woningen, St. Willebrordstraat 19 te Berkel-Enschot: aan de gemeente Veghel voor een tweede bedrijfswoning, Voorhei 2 te Veghel.
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Hilvarenbeek voor 1e bedrijfswoning, Schutweg 138 ong. te Diessen en aan de gemeente Veghel voor het oprichten van een tweede bedrijfswoning, Voorhei 2 te Veghel.
Gedeputeerde Staten geven een verklaring van geen bezwaar in afwijking van het streekplan voor de bouw van een woning met garage aan de Hogemierdseweg in Lage Mierde.
GS keuren het bestemmingsplan Camping Grotelse Heide van de gemeente Gemert-Bakel op enkele voorschriften na goed, keuren het bestemmingsplan Bakel-MilheezeWoonbos Hoekendaal van de gemeente Gemert-Bakel goed en trekken de weigering van een verklaring van geen bezwaar voor het oprichten van een woning aan de Bakelseweg te Aarle-Rixtel van de gemeente Laarbeek overeenkomstig het advies van de Hoor- en Adviescommissie in.

5. Ruimtelijke plannen 24 juli
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Eindhoven voor het plaatsen van een vakwerkmast en antenne-installatie ter plaatse van Croy ong.; de gemeente Nuenen voor het uitbreiden van een woning voor bed & breakfast verhuur ter plaatse van Boord 37; de gemeente Zundert voor verkoop van vlees van eigen dieren als vorm van verbrede landbouw ter plaatse van Bredaseweg 38 te Rijsbergen; de gemeente Heeze-Leende voor het oprichten van een bedrijfswoning ter plaatse van Biesven 15; de gemeente Deurne voor legalisering gebruik ruitersportterrein ter plaatse van Kulertseweg tussen 30 en 32; de gemeente Cranendonck voor het oprichten van 2 ruimte voor ruimte woningen ter plaatse van Bergbosweg/de Berg ong. te Budel; de gemeente Boxmeer voor kleinschalig kamperen ter plaatse van Heide 8 te Oeffel;de gemeente Geldrop-Mierlo voor de bouw van 230 woningen ter plaatse van Slachthuisstraat/Laan der Vier Heemskinderen/Bogardeind;de gemeente Gemert-Bakel voor de realisering van woongebied Groeskuilen;de gemeente helmond voor een appartementengebouw met maximaal 25 appartementen en 2 commerciële ruimten ter plaatse van de hoek Steenweg/Christinalaan;de gemeente Valkenswaard voor het uitbreiden van een volgoedmagazijn met luifel ter plaatse van Brouwerijplein 87 te Dommelen.
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Tilburg voor een stro-stal ter plaatse van de Kuil 31.
Gedeputeerde Staten keuren het bestemmingsplan Haagse Beemden van de gemeente Breda gedeeltelijk goed, keuren het bestemmingsplan Bolst in Erp van de gemeente Veghel gedeeltelijk goed en keuren het bestemmingsplan Om de Haenen van de gemeente Breda goed.

6. Geluidsbelasting langs provinciale wegen
De inventarisatie van de geluidsbelasting langs de drukste provinciale wegen (meer dan 6 miljoen voertuigen per jaar) is vastgelegd op geluidsbelastingskaarten- en tabellen. Gedeputeerde Staten hebben de kaarten en de bijbehorende tabellen vastgesteld en naar de betrokken gemeenten en het ministerie van VROM gezonden. Uit het onderzoek blijkt dat de hoogste geluidsbelasting langs de provinciale wegen zich concentreert in de gemeenten Loon op Zand, Waalwijk, Deurne, Veghel, Eersel en Woensdrecht. Nu er een inzicht bestaat in de geluidsbelasting langs provinciale wegen, zullen Gedeputeerde Staten in 2008 werken aan plannen om het aantal mensen dat hinder van de weg ondervindt terug te brengen. In 2012 moet ook de geluidsbelasting van minder drukke wegen ( meer dan 3 miljoen ) in kaart zijn gebracht. Een en ander is een gevolg van de opname van Europese regelgeving over omgevingslawaai in de wet Geluidhinder.

7. Statenvragen natuurbeschermingsbeleid.
Gedeputeerde Staten onderschrijven het belang van het natuurbeleid en de Ecologische Hoofd Structuur. Er is draagvlak en het college wil inzetten op een vergroting van het draagvlak, hetgeen vooral geschiedt in het kader van het Programma Landelijk Gebied. Het college acht het zeer beperkt mogelijk dat er in Brabant natuur niet beschermd is door het ontbreken van actuele bestemmingsplannen bij gemeenten. De natuurgebiedsplannen van Noord-Brabant zijn op perceelsniveau begrensd. Het college is op de hoogte van het rapport van de Algemene Rekenkamer over het natuurbeleid en er zijn tussen het Interprovinciaal Overleg en het Rijk landelijke spelregels vastgesteld over de omgang met de Ecologische Hoofdstructuur. In Noord-Brabant is de beleidsregel natuurcompensatie een belangrijk instrument om de problemen bij de uitvoering van het natuurbeleid op te lossen. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevr. Tindemans en de heer Martens (GroenLinks).


---- --