Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (24/07)

OOSTERHOUT NB, 24 juli 2007

Politie rekent auto-inbrekers in

SLEEUWIJK: In de nacht van maandag 23 juli op dinsdag 24 juli arresteerde de politie twee auto-inbrekers. Het gaat om een 26-jarige man en een 24-jarige man, beiden afkomstig uit Litouwen. Het duo werd rond 02.15 uur gecontroleerd op de Rijksstraatweg in Sleeuwijk. Tijdens aanspreken zagen de agenten inbrekerswerktuigen (schroevendraaiers, zaklampen en handschoenen). Dat was reden voor een nadere inspectie van de auto, waarbij in de kofferbak de buit van een inbraak werd gevonden. In de kofferbak lagen namelijk een laptoptas met daarin een laptop, verschillende papieren en een portemonnee met een rijbewijs. Aan de hand van het rijbewijs werd verder gespeurd. Bij de woning van de eigenaar van het rijbewijs, aan de Nanningh Keyserstraat in Sleeuwijk, stond een opengebroken personenauto. De agenten wekten de man, waarna hij tot ontdekking kwam dat er in zijn auto was ingebroken. Het gearresteerde tweetal is ingesloten en in verzekering gesteld. De politie stelt een nader

Diefstal in dienstbetrekking

WAALWIJK: Een werknemer van een bedrijf aan de Industrieweg is op heterdaad betrapt bij het plegen van diefstal van zijn werkgever. In het logistieke bedrijf worden goederen overgeslagen. De 27-jarige Tilburger verstopte tijdens zijn werkzaamheden goederen in het verlaagde systeemplafond van het toilet. Op die manier kon hij zijn buit op een later moment ongemerkt meenemen. De verdachte werd maandagavond 23 juli op heterdaad betrapt. De man probeerde er toen van door te gaan. Hij werd echter in zijn kraag gegrepen en overgedragen aan de politie. Tijdens het verhoor legde de man een bekentenis af. Tegen hem is daarna proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de volgende dag is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Politie pakt rijbewijs af van dronken automobilist

WAALWIJK: Op de Professor Kamerlingh Onnesweg arresteerde de politie een dronken automobilist. Dat gebeurde dinsdag 24 juli 2007 om 02.35 uur. De 55-jarige Tilburger werd dronken achter het stuur van zijn auto aangetroffen. De verdachte moest vervolgens mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De
ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 670 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Gezien de hoogte van de uitslag is het rijbewijs van de man meteen ingenomen. De agenten maakten verder proces-verbaal tegen hem op en gaven hem een rijverbod van 7 uur. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt. Het rijverbod geldt voor alle voertuigen, dus ook voor de fiets. Dit verklaart waarom iemand, wiens rijbewijs is ingenomen, ook nog een rijverbod krijgt opgelegd.

Arrestatie na relationeel geweld

RAAMSDONK: Op maandagavond 23 juli kwam er bij de Gemeenschappelijke Meld Kamer een melding binnen over een mogelijke verkeersruzie op de autosnelweg A-59, ter hoogte van Raamsdonk. Daarbij zou een personenauto van de weg gedrukt / gesneden worden. Al snel werd duidelijk dat het om een mogelijk relationeel conflict ging. Tijdens de melding (20.45 uur) bleef er contact tussen de melder en de meldkamer, waardoor de politie snel ter plaatse was. Op de vluchtstrook werden de twee bewuste autos aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat een 41-jarige Waalwijker zijn 29-jarige echtgenote van de weg probeerde te drukken. Hij is meteen gearresteerd waarbij ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een conflict in de relationele sfeer ligt vermoedelijk ten grondslag aan het misdrijf. De verdachte is uitgebreid verhoor en het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Na verhoor is de 41-jarige Waalwijker weer in vrijheid gesteld.

Auteur: Jeroen Steenmeijer