Gemeente Alphen aan den Rijn


Wmo-adviesraad zorgt voor optimale participatie

Unanieme keuze voor netwerkmodel

Wethouder Hub van Wersch (Welzijn) stelt namens het college de gemeenteraad voor een Wmo-adviesraad in te stellen, en wel volgens het zogenaamde netwerkmodel. Op deze manier kan de gemeente inwoners van Alphen aan den Rijn optimaal betrekken bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In september 2006 vroeg de raad met een motie de cliëntenparticipatie in de Wmo structureel vorm te geven.

De afgelopen maanden heeft intensief overleg plaatsgevonden met de bestaande overlegplatforms, zoals de expertgroep Wmo, het Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties (OSO) en het Alphens Platform Gehandicaptenbeleid (APG). Alle partijen staan achter de keuze van het netwerkmodel.

Netwerkmodel

Tijdens het overleg ging het om drie vormen van participatie (zie raadsvoorstel). Belangrijkst voordeel van het gekozen netwerkmodel is de mogelijkheid alle inwoners te vertegenwoordigen. Specifieke groepen, denk bijvoorbeeld aan gebruikers van welzijnsvoorzieningen, kunnen via de werkgroepen inspraak krijgen. De adviesraad kan zo over de gehele breedte van het Wmo-beleid op een gerichte manier adviseren. Daarnaast sluit dit model het beste aan bij de al bestaande overlegstructuren, is het flexibel en is het een model met ontwikkelingsmogelijkheden.

Getrapte vertegenwoordiging

De adviesraad bestaat straks uit drie kamers, te weten: wonen, welzijn en zorg. Binnen deze kamers is ruimte voor werkgroepen. Voor de kamer wonen kunnen betrokkenen partijen bijvoorbeeld een werkgroep verkeer oprichten. Deze werkgroepen voorzien de kamer waar zij inzitten van advies.

In samenspraak met de betreffende kamer beoordeelt de adviesraad het advies en brengt dit uit aan de gemeente. Vertegenwoordigers van bestaande bewoners- en belangengroepen kunnen in de kamers en werkgroepen zitting nemen.

Hoe verder?

Wanneer de gemeenteraad instemt met het voorstel, gaat de gemeente in het najaar van 2007 samen met de bestaande overlegplatforms de oprichting van een Wmo-adviesraad verder uitwerken. Het voornemen is in het eerste kwartaal van 2008 de Alphense Wmo-adviesraad te installeren. Tot die tijd blijft de tijdelijke regionale Wmo-adviesgroep in werking.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn