Open TBC bij medewerker Laurentius Ziekenhuis

23-7-2007

Afgelopen week is bij een medewerker van de afdeling revalidatie van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond open TBC vastgesteld. Deze medewerker wordt hiervoor inmiddels thuis behandeld. Binnen enkele weken zal er geen sprake meer zijn van besmettelijkheid en de verwachting is dat de behandeling binnen enkele maanden zal leiden tot herstel. De besmetting is ontdekt via de jaarlijkse screening van medewerkers die een verhoogd risico hebben om in contact te komen met een TBC-patiënt.

Om te voorkomen dat nog meer mensen ziek worden bereidt de GGD een contactonderzoek voor. Deze week wordt bekeken welke medewerkers en patiënten voor dit contactonderzoek zullen worden uitgenodigd. Afhankelijk van de resultaten zal het onderzoek worden uitgebreid naar personen die minder contact hebben gehad met de betreffende medewerker. De GGD onderzoekt ook contacten in de privé-omgeving van de medewerker. In eerste instantie zullen ruim 200 mensen, medewerkers en patiënten, een uitnodiging ontvangen.

Tuberculose is tegenwoordig heel goed te behandelen met medicijnen en mede daardoor niet levensbedreigend. Voor meer informatie over bijvoorbeeld besmetting, de behandeling en het voorkomen van tuberculose, klikt u hier.

Per jaar wordt in Nederland de diagnose tuberculose zo'n 1000 tot 1200 keer gesteld. In Noord-en Midden-Limburg gaat het gemiddeld om 25-30 patiënten per jaar, waarvan ongeveer de helft besmettelijk is. Wie vragen heeft over tuberculose kan tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling tuberculosebestrijding van GGD Noord- en Midden-Limburg tel. 0475-352162.