Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Economische visie IJsselmonde

Werken in de tuinstad revisited

Aanvankelijk was de hoofddoelstelling van het economisch beleid, ingegeven door het beleidsspeerpunt van de jaren negentig: Werk, werk, werk en nog eens werk, het bevorderen van de groei van de werkgelegenheid in de marktsector. In het Raadsprogramma 2002-2006 is gekozen voor een andere benadering met als speerpunten: veiligheid en samenlevingsopbouw. Alle beleidsinspanningen werden langs de meetlat van deze inspanningen gelegd. In het coalitieaccoord 2006-2010 is deze lijn doorgezet. Hierbij is gekozen voor het bewaren en versterken van de kwaliteiten van IJsselmonde en de IJsselmondse samenleving.

Deze andere benadering is uiteraard ook van belang voor de doelstellingen op het terrein van de wijkeconomie. De van de speerpunten afgeleide doelstellingen zijn nu vooral gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het leefklimaat en het bieden van kansen aan alle inwoners van IJsselmonde. Omdat de initiatieven op het terrein van de wijkeconomie, zoals vastgelegd in de Economische Visie van 1997, ook al in het teken stonden van het gewenste eindresultaat: het realiseren van een evenwichtiger en aantrekkelijker woon- en werkmilieu van IJsselmonde, konden de meeste van de bestaande initiatieven op het economische werkterrein met kracht doorgezet worden. Wel werden en worden daar nieuwe ambities aan toegevoegd. Ondermeer op het gebied van de wijkaanpak, veilig ondernemen, het stimuleren van allochtoon ondernemerschap en de inzet gericht op het realiseren van stageplekken voor jongeren bij IJsselmondse bedrijven.

Voor het economisch beleid van de deelgemeente betekende dit, dat het terugdringen van de werkloosheid een minder overheersende rol ging spelen. Deze doelstelling ging in feite meer deel uitmaken van het deelgemeentelijk werkgelegenheidsbeleid.
Het economische beleid richt zich aldus op de volgende vier min of meer gelijkwaardige algemene doelstellingen:

1. het creëren van randvoorwaarden voor economische ontwikkeling;
2. het optimaliseren van de lokale verzorgingsstructuur;
3. het stimuleren van maatschappelijk ondernemen;
4. het verbeteren van de kansen op een baan in de marktsector.

Download de PDF Economische Visie (3 MB) of in 2 delen: deel 1 (1,75 MB) en deel 2 (1,14 MB) Zie het origineel