CBS

Conjunctuurbericht
Dinsdag 24 juli 2007 9:30

Optimistische stemming onder zakelijke dienstverleners

De zakelijke dienstverleners blijven de toekomst zonnig inzien. Het aantal ondernemers dat verwacht om in het derde kwartaal van 2007 meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken overtreft ruimschoots het aantal dat een afname voorziet. Wel is het overwicht van het aantal ondernemers dat denkt een toename van omzet en orders te realiseren iets minder sterk dan in het voorgaande kwartaal.

De ondernemers denken ook positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche. Van de zakelijke dienstverleners verwacht 36 procent in het derde kwartaal meer mensen in dienst te nemen, terwijl 8 procent de personeelsomvang denkt te verkleinen. Vooral in de computerbranche is de vraag naar nieuw personeel groot. Zes van de tien ondernemers ervaren daar het gebrek aan arbeidskrachten als belemmering voor de productie.

Over de ontvangen orders in het tweede kwartaal van 2007 zijn de ondernemers tevreden. Per saldo beoordeelt 32 procent van de ondernemers de orderontvangst, gelet op de tijd van het jaar, als goed. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn ook zeer te spreken over het algemeen economisch klimaat in ons land. Hun oordeel over deze indicator was weliswaar iets minder uitbundig als tijdens de vorige meting aan het begin van het tweede kwartaal, maar de indicator bereikte toen de hoogste waarde sinds de start van de waarneming begin 2003.

De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening peilt de stemming van ondernemers in een drietal branches: leasebedrijven, computerservicebureaus en overige zakelijke dienstverlening (waaronder uitzendbranche, reclamebureaus, schoonmaakbranche, ingenieursbureaus en accountants- en administratiekantoren).

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl