Provincie Zuid-Holland

Uitbreiding zandwinning Valkenburgse Meer

Goedkeuring provinciaal bestemmingsplan door minister van VROM

Het provinciale bestemmingsplan "Zandwinning, 1e partiële herziening van het bestemmingsplan Landelijk Gebied, gemeente Wassenaar" is op 19 juli volledig goedgekeurd door minister Cramer van VROM. Hierdoor is de uitbreiding van zandwinning bij het Valkenburgse Meer planologisch mogelijk. De provincie Zuid-Holland is de eerste provincie die een provinciaal bestemmingsplan ter goedkeuring heeft aangeboden aan VROM.

Het bestemmingsplan betreft de uitbreiding van zandwinning in het Valkenburgse Meer. Dit meer is in de jaren vijftig ontstaan door winning van kalkzandsteenzand. De behoefte aan kalkzandsteen groeit nog steeds. Ook in de toekomst blijft winning noodzakelijk. Daarom is het nodig om de winning met ongeveer 17 hectare uit te breiden. Op die manier kan er in ieder geval 3,9 miljoen m3 zand worden gewonnen. Hiermee wordt de komende 20 tot 25 jaar voorzien in de vraag naar kalkzandsteenzand. Naast zandwinning heeft het Valkenburgse Meer ook een belangrijke functie als (water)recreatiegebied. In het bestemmingsplan wordt daarom ook de verlegging van een recreative spoorlijn mogelijk gemaakt en worden wandel- en fietspaden aangelegd die aansluiten op bestaande paden.

Het opstellen van een bestemmingsplan is normaal gesproken een taak van de gemeente. Bij het bestemmingsplan over de zandwinning zijn twee gemeenten betrokken, Katwijk en Wassenaar. De gemeente Katwijk heeft voor het betreffende gebied haar bestemmingsplan aangepast. De gemeente Wassenaar heeft dat niet gedaan. De provincie heeft daarop, conform de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de verantwoordelijkheid overgenomen en een bestemmingsplan opgesteld. Dit provinciale bestemmingsplan is vervolgens ter goedkeuring aangeboden aan het ministerie van VROM en nu volledig goedgekeurd.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22