Onderzoeksproject kinderkanker in St. Elisabeth Hospital, Blantyre, Malawi


ERMELO / MALAWI, 20070724 -- Het Estella Fonds uit Ermelo heeft deze maand bestemming gegeven aan een subsidie van het NCDO voor het kinderkankeronderzoek in Malawi. In april van dit jaar verdubbelde het NCDO de subsidie van 20.000 euro, waartoe het Estella Fonds zelf vorig jaar al besloot. De 40.000 euro is geheel ten goede gekomen aan onderzoek van twee jaar op het gebied van kinderkanker in het Queen Elizabeth Central Hospital te Blantyre in Malawi, Afrika. Het onderzoek wordt gedaan door kinderarts en aankomend kinderoncologe drs. Trijn Israëls in dienst van het AMC te Amsterdam. Het Estella Fonds was tot hier toe alleen in Indonesië actief, dit is haar eerste project in Afrika.

[Foto: Trijn Israëls in Queen Elizabeth Central Hospital te Blantyre]
Trijn Israëls, tweede van rechts, in het ziekenhuis in Blantyre

Maart 2006 ontving het bestuur van het Estella Fonds de aanvraag voor een subsidie, conform de procedure ingezonden naar de wetenschappelijke adviesraad onder leiding van Prof. Dr. Anjo J.P. Veerman. De adviesraad adviseerde het bestuur positief. De aanvraag hield o.m. ook in de reis-, de verblijfskosten, alsmede de kosten van de internationale school voor de kinderen van het gezin van Trijn Israëls, haar man en 3 kinderen, afkomstig uit Abcoude. Het bestuur besloot het project kinderkanker te Blantyre te ondersteunen met een bedrag van ¤ 20.000,--. Dit bedrag dient uitsluitend aangewend te worden voor het kinderkankeronderzoek. De overige kosten, zoals de reis- en verblijfkosten van Drs. Trijn Israëls en haar man en 3 kinderen en het schoolgeld voor de kinderen, zijn voor rekening genomen van het AMC en andere stichtingen, alsmede het gezin van Drs Trijn Israëls zelf.

In juli 2006 stelde het bestuur de eerste ¤ 10.000,-- beschikbaar en in maart 2007 wederom ¤ 10.000,--. In april ontving het Estella Fonds een gift van de NCDO van ¤ 20.000,--. Deze ¤ 20.000,-- is besteed aan eenmalige aanschaf van apparatuur en medische instrumenten.

Eind juni zijn de penningmeester van het Estella Fonds Rudolf de Graaf en zijn vrouw , op eigen kosten, naar Malawi, Blantyre afgereisd om het project in het St. Elizabeth ziekenhuis te bezoeken.

Jaarlijks komen er ca. 160 nieuwe patiëntjes voor de kinderoncologie in het ziekenhuis. Daarvan lijden er ca. 80 kinderen aan het Burkitt's lymfomen 20 kinderen aan Wilms' tumoren, 20 kinderen aan solide buiktumoren en de rest aan vaak moeizaam te diagnosticeren kankers zoals rhabdomyosarcoom, neuroblastoom, teratoom e.d. Sinds haar komst heeft kinderarts Drs. Trijn Israëls meer dan 20 patiëntjes kunnen behandelen op kosten van het Estella Fonds.

Ook heeft de familie de Graaf 2 Nederlandse oncologen en 4 Nederlandse pril afgestuurde artsen ontmoet. De Nederlandse artsen werken vrijwillig in het ziekenhuis van 6 tot 24 maanden. Onbezoldigd. Een aantal wil zich specialiseren tot oncoloog, malarialoog en aids-specialist.

De gift van de NCDO zal worden besteed aan carboplatine, (een cytostaticum) beenmerg- en lumbaalpunctienaalden, 3-wegkraantjes en slangetjes, echoapparaat type Aloka 6500 CL, een apparaat om electrolieten te bepalen.

Aangezien het project valt onder de verantwoording van het AMC is continuïteit voor de toekomst gewaarborgd.

www.estellafonds.nl
Bankrekening: 594824168 tnv St Estellafonds te Ermelo