Ingezonden persbericht


Ontdekkingstochten door Nationaal Park De Biesbosch

Dordrecht, 21 juli 2007

Biesboschcentrum Dordrecht organiseert deze zomer twee vaar-wandelexcursies door de Biesbosch, die een prachtig beeld geven van de rijkdom aan landschappen, dier- en plantsoorten die de Biesbosch te bieden heeft. Beide tochten worden gevaren met fluisterboten op zonne-energie.

Het Nationaal Park De Biesbosch wordt vaak gezien als een Brabants nationaal park. Een groot deel van het nationaal park ligt echter op Zuid-Hollands grondgebied. De groene rivier de Nieuwe Merwede vormt de verbindingsader tussen het Brabantse en het Zuid-Hollandse deel van het nationaal park, niet alleen voor de natuurminnende recreant die met zijn bootje door de Biesbosch vaart, maar ook voor veel diersoorten zoals de bever.

De Nationaal Parktocht is dé Biesboschtocht bij uitstek voor wie een indruk van het hele Nationaal Park De Biesbosch wil krijgen. Er wordt zowel door het Brabantse deel, met zijn brede kreken en weidse landschappen, als door het Zuid-Hollandse deel gevaren. De Hollandse Biesbosch heeft door zijn kleine kreken en wilgenvloedbossen een wat beslotener karakter. In dit deel van de Biesbosch bedraagt de getijdenwerking nog zo'n 80 centimeter, wat tijdens een dagtocht goed is waar te nemen. Onderweg wordt de Deeneplaat aangedaan voor een wandeling van anderhalf uur. Dit is een gebied dat typerend is voor het nationaal park. De voormalige griend (een akker met wilgen die worden gehakt) is, doordat er niet meer gehakt wordt, uitgegroeid tot een wilgenvloedbos met bomen die naar alle kanten groeien, met spleten en gaten voor vogels en insecten, bedekt met mos door het vele vocht.

De Wetlandtocht is een tocht naar twee vogelgebieden in het Zuid-Hollandse deel van de Biesbosch, die in verschillende stadia van natuurontwikkeling verkeren. De voormalige landbouwpolder Kort en Lang Ambacht is nu een prachtig moerasgebied en wordt binnenkort, als de kade wordt doorgestoken, weer een getijdengebied. Na een wandeling van ongeveer een uur vaart de boot naar de Huiswaard, een oude graslandpolder en nu een ruig wetland. De oude populieren aan de rand van de Huiswaard, die met hun voeten in het water staan, sterven langzaam af. Als inleiding op deze tocht wordt in het Biesboschcentrum de korte film Deltanatuur gedraaid over natuurontwikkeling. Er gaan koffie en Beverkoeken mee voor onderweg.

Beide tochten worden gevaren op zonne-energie: de Wetlandtocht met een open fluisterboot, zodat je dichtbij het water zit, de Nationaal Parktocht met de salonboot de Halve Maen. De Nationaal Parktocht duurt 5 uur en vindt plaats op woensdag 25 juli, dinsdag 31 juli, woensdag 1 en 8 augustus, dinsdag 14 augustus, woensdag 15 en22 augustus, dinsdag 28 augustus en woensdag 29 augustus. De Wetlandtocht wordt gevaren op vrijdag 27 juli, 3, 10, 17, 24, 31 augustus en duurt vierenhalf uur. Reserveren voor een van beide tochten kan bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, Dordrecht, tel. 078 630 53 53, info@biesbosch.org. Kijk op www.hollandsebiesbosch.nl voor meer informatie.



Ingezonden persbericht