Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Crèche in Tata blij met steun vanuit Alkmaar

Alkmaar, 24 juli 2007

Het Rode Kruis Alkmaar heeft een inzamelingsactie gehouden voor een crèche in onze Hongaarse zusterstad Tata. De actie is een succes en de ingezamelde (speel)goederen worden aanstaande donderdag 26 juli opgehaald bij het gebouw van het Rode Kruis Alkmaar aan de Hertog Aalbrechtweg 10.

Rode lijn

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in maart 2006 en in maart 2007 hebben vrouwen uit Tata Alkmaar bezocht. De vrouwen hebben toen een crèche bezocht. In
Tata is kort geleden een crèche gestart voor kinderen in de leeftijd van anderhalf tot vier jaar. De (educatieve) voorzieningen zoals speelgoed en zit- en slaapgelegenheid zijn zeer minimaal. Nadat vanuit Tata was aangegeven waar de grootste behoefte aan is, zijn mede dankzij een oproep op het radioprogramma "De Hulplijn" op RTV Noord-Holland goederen ingezameld. Daarnaast heeft het Alkmaars Uitwisselingscomité een financiële bijdrage geleverd. Ook het transport naar Tata wordt belangeloos uitgevoerd door een Hongaars
-Nederlands transportbedrijf.

Gezien de economische omstandigheden In Hongarije werken vrijwel altijd beide ouders. Als
het door omstandigheden niet mogelijk is dat familieleden voor de kinderen zorgen kan dat grote problemen geven. Daarom hebben enkele huisvrouwen een crèche opgezet. Deze vrouwen nemen dagelijks vanaf huis speelgoed en andere noodzakelijke voorzieningen mee, omdat de crèche die zelf niet heeft en ook niet kan bekostigen. Om hier een eind aan te maken en om de kinderen een plek te gunnen die aangenaam is, waar ze iets kunnen leren en die tevens werkbaar is voor de leidsters, heeft het Rode Kruis Alkmaar de inzamelingsactie gehouden.

Aanstaande donderdag worden de goederen opgehaald. Dit zijn onder andere campingbedjes, kamerschermen en speelgoed zoals knuffeldieren, autootjes, poppen, poppenwiegjes en -buggy's, autopeds, driewielers, een schoolbord, een wipkip en een glijbaan.

24 juli 2007