Gemeente Hengelo

Beckum krijgt echt dorpshart

Burgemeester en wethouders hebben de Structuurvisie Beckum vastgesteld. In de visie staat hoe Beckum en Oele er in de toekomst in hoofdlijnen uit moeten komen te zien. Zo staat onder meer beschreven dat er een echt dorpshart in Beckum moet komen en een derde woonbuurt. Inwoners, verenigingen, het onderwijs en instellingen hebben meegeholpen met het maken van de structuurvisie.

De structuurvisie is onder meer tot stand gekomen door de adviezen van een begeleidingsgroep van vertegenwoordigers van de dorpsraad Beckum, werkgroep Oele, basisschool De Bleek, Sportvereniging TVO, Stichting Twickel en LTO Hengelo. Ook is er een informatieavond georganiseerd voor alle inwoners van Beckum.

Wijzigingen na inspraak

De concept-structuurvisie heeft tot 22 mei ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de binnengekomen reacties, is de visie op een aantal punten veranderd. Zo blijft de open ruimte naast het Proggiehoes vrij van bebouwing, wordt de nieuwe locatie voor het handbalveld gewijzigd, wordt de ligging van de bebouwingsclusters aangepast en zijn de belangrijkste zichtlijnen tussen dorpskern en het omliggende landschap in de structuurvisie opgenomen.

Belangrijke punten


* Beckum moet een echt dorpshart krijgen. Ruimte ontstaat door sportvelden te verplaatsen.

* Door toekomstige woningbouw om het hart heen te leggen komt het dorpshart ook daadwerkelijk centraal te liggen en daarmee wordt voldaan aan de vraag naar woningen.

* De Haaksbergerstraat moet een verbeterde inrichting krijgen, zodat de weg beter bij het dorp past.

* Wanneer voorzieningen naar het dorpshart verhuizen kunnen er ook locaties vrijkomen. Het beleid wil verplaatsing van deze voorzieningen naar het dorpshart faciliteren. De locatie Anninkpot kan deels een nieuwe bestemming krijgen. Gedacht wordt aan een (verblijfs-) recreatieve functie of een bestemming voor kleinschalige werkgelegenheid in combinatie met een mogelijk andere inpassing en uitbreiding camping.

Aan de slag

De gemeente maakt nu een werkprogramma waarin per actie staat beschreven wat er precies moet gebeuren, hoeveel geld er voor nodig is, wat de planning is en wie de actiehouder is. Vooruitlopend hierop is een structuurschets gemaakt van het toekomstige dorpshart en de derde woonbuurt inclusief de locatiekeuze voor het woonzorgcomplex en de ontsluiting. Deze plannen moeten verder uitgewerkt worden. Ook moet de financiële haalbaarheid ervan nog onderzocht worden. De grondeigenaren van het gebied waar een nieuw hart van Beckum en de derde woonbuurt moeten komen, worden betrokken bij de verdere uitwerking. De gemeenteraad buigt zich 25 september over de visie.