Gemeente Epe


Aanpak overlast wilde zwijnen rond Epe

De Wildbeheereenheid Noord Oost Veluwe gaat op verzoek van de gemeente Epe het aantal wilde zwijnen in en rondom Epe reduceren. De provincie Gelderland heeft een ontheffing afgegeven voor het verjagen en voor afschot van wilde zwijnen die schade en overlast veroorzaken binnen de bebouwde kom van Epe. De wilde zwijnen wroeten tuinen en plantsoenen om en lopen steeds vaker, vooral 's nachts, door het dorp. Dit geeft een hoger risico op aanrijdingen met wilde zwijnen.

Om de overlast van de wilde zwijnen terug te brengen en ervoor te zorgen dat de zwijnen zich niet blijvend vestigen binnen de bebouwde kom van Epe, heeft de provincie Gelderland een extra ontheffing verleend voor:
* het gebruik van kunstlicht voor het 's nachts afschieten aan de rand van de bebouwde kom,
* afschot binnen de bebouwde kom met een buks en kunstlicht alleen daar waar dat veilig kan,
* het verstoren/afschrikken van de dieren met een vuurwerkpistool binnen de bebouwde kom.

De Bijzondere Opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Epe gaat deze maatregelen uitvoeren en zorg dragen voor voorzichtig en verantwoord schieten. Het accent ligt op verstoring en er worden geen grote aantallen geschoten. De verwachting is dat het schieten van enkele dieren de andere zwijnen zal wegjagen. Zwijnen die geschoten zijn worden direct weggehaald. Waar schieten niet verantwoord is wordt een vuurwerkpistool gebruikt om de dieren te verstoren. De BOA kan vanaf morgen gebruik maken van de ontheffing.

Deze extra ontheffing is noodzakelijk, omdat de reguliere ontheffing voor afschot van wilde zwijnen niet geldt binnen de bebouwde kom, maar alleen in specifiek daarvoor aangewezen gebieden. De afgelopen jaren is het aantal wilde zwijnen rondom het dorp Epe toegenomen door voldoende voedsel en zachte winters. Aan de rand van het dorp zijn inmiddels alle tuinen afgerasterd. Nu zoeken de zwijnen de groene gebieden dieper binnen de bebouwde kom op omdat ze minder bang zijn voor mensen en hier ook hun voedsel en een ongestoord verblijf kunnen vinden.