Ingezonden persbericht


Babyboomers bereiden zich voor op bedrijfsoverdracht

TIENDUIZENDEN NEDERLANDSE ONDERNEMINGEN VERANDEREN KOMEND DECENNIUM VAN EIGENAAR

Alphen aan den Rijn, 25 juli 2007 - Tienduizenden Nederlandse ondernemingen staan aan de vooravond van een bedrijfsovername. Bijna een kwart van de ruim vierhonderdduizend mkb-bedrijven denkt de komende tien jaar van eigenaar te veranderen. Vooral ondernemers uit de naoorlogse babyboom zullen hun naderende pensioen en bedrijfsopvolging veilig willen stellen. Op tijd beginnen, luidt het adagium voor een succesvolle verkoop of overdracht.

"Behalve het 'babyboomeffect' speelt natuurlijk ook een rol dat de huidige globalisering van de economie schaalvergroting in de hand werkt", stelt corporate finance deskundige Peter den Hertog van Grant Thornton corporate finance. "Wie in het huidige klimaat van de wereldeconomie wil meedraaien, moet duidelijke keuzes maken: focus richten op de nichemarkt of op schaalgrootte."

Overnamemarkt trekt aan

Verkoop of overdracht binnen de familie of aan het management, vraagt de nodige voorbereidingen. "Een zorgvuldige voorbereiding vraagt wel een paar jaar", aldus Den Hertog. "Een eventuele nieuwe generatie moet goed worden ingewerkt. Bij overname door een derde, zul je je bedrijf 'verkoopklaar' willen maken om het optimale resultaat te behalen, waarbij continuïteit van de onderneming vaak een belangrijke rol speelt.

Ook wij merken in de dagelijkse praktijk dat fusies en overnames hot zijn. Wereldwijd verwacht bijna dertig procent van alle privéondernemingen dat zij in de komende tien jaar van eigenaar zullen veranderen. Dat blijkt uit het International Business Report (IBR) van Grant Thornton International. De meeste overnames lijken zich te gaan afspelen in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Canada en de Filippijnen, waar rond de helft van de ondernemingen een bedrijfsoverdracht verwacht.

Een kwart van alle overnames zal plaatsvinden door verkoop aan branchegenoten. Private equity en vergelijkbare fondsen zullen bij één op de vijf bedrijven het nieuwe eigendom bepalen. Daarachter volgen in afnemende belangrijkheid management buy-out, fusie, beursgang, familieopvolging en verkoop aan medewerkers. Private equity zal overigens ook bij overname van familiebedrijven een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Over Grant Thornton corporate finance

Grant Thornton corporate finance is een onafhankelijke adviseur en vertrouwenspersoon bij fusies of overnames. Afhankelijk van de situatie van de ondernemer verlenen de adviseurs ondersteuning op het gebied van ondernemerswaardering, strategiebepaling en waardecreatie, overnamefinanciering, arbitrage en bemiddeling, due dilligence onderzoek, projectfinanciering, insolventieonderzoek en de begeleiding van de fusie of overname. Grant Thornton corporate finance is aangesloten bij het wereldwijde netwerk van Grant Thornton Corporate Finance International.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,