Provincie Overijssel

Persbericht

Partners maken Hasselt weer toegankelijk via water

Weer een project IJsseldelta afgerond

Zwartewaterland - 25 juli 2007- Het centrum van Hasselt is weer met de boot te bereiken. De afgelopen maanden hebben de partners in Nationaal Landschap IJsseldelta hard gewerkt om de vaarroute Hasselt nog vóór Hassailt 2007 op te leveren. Morgen tijdens de feestelijke vlootschouw, het hoogtepunt van Hassailt, zullen commissaris van de Koningin de heer mr. G.J. Jansen en burgemeester van Zwartewaterland de heer A.C. Hofland de vaarroute officieel in gebruik nemen.

Vanaf nu is het mogelijk om met de boot Hasselt binnen te varen, vlakbij het centrum aan te meren en zo te genieten van de historische binnenstad.

In de vaarroute worden onder andere extra aanmeerplaatsen gerealiseerd. De in onbruik geraakte ophaalbruggen zijn opnieuw beweegbaar gemaakt en voorzien. Een vaste brug, het Erfgenamenbrugje, wordt binnenkort vervangen door een ophaalbrug. Verder zijn de grachten uitgebaggerd, waarmee de vaardiepte is vergroot. Zo wordt de Hasseltse vaarroute toegankelijk voor grotere plezierjachten en zeilboten. Tenslotte zijn er verontreinigingen verwijderd en is de beschoeiing op diverse plaatsen vernieuwd.

Nadat afgelopen mei al het eerste project werd afgerond, namelijk de motorisering van de Kamper Kogge, kan het Nationaal Landschap IJsseldelta nu een volgend opvallend resultaat bijschrijven.

De partners in Nationaal Landschap IJsseldelta (de provincie Overijssel, de gemeenten Zwartewaterland, Kampen en Zwolle en het Waterschap Groot Salland) hebben samen ongeveer 150.000 euro geïnvesteerd om de vaarroute Hasselt mogelijk te maken. De gemeente Zwartewaterland is trekker van het project.

Project IJsseldelta gaat over de toekomst van de IJsseldelta. Het bestaat uit twee deelprojecten: Nationaal Landschap IJsseldelta (ten noorden van Kampen tot aan Hasselt en Genemuiden) en IJsseldelta Zuid (tussen Kampen en Zwolle). Het Nationaal Landschap IJsseldelta bestaat uit de Polder Mastenbroek, het Kampereiland, de Mandjeswaard, Polder de Pieper, de Zuiderzeepolder, het rivierenland van de IJssel en het Zwarte Water, met de daaraan gelegen oude stads- en dorpskernen, en het Zwarte meer. De IJsseldelta met haar rivierenland, eeuwenoude polders, terpboerderijen en kreekruggen is één van de 20 Nationale Landschappen van Nederland.

Voor nadere informatie:
Derk Moor, provincie Overijssel, 038 4 99 92 32 / dtk.moor@overijssel.nl of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03 Kijk ook op www.ijsseldelta.info