Persberichten stad Utrecht, 10.30 uur

Utrecht, 25-07-2007

Aangehouden voor vernielen brommobiel

UTRECHT Dinsdag 24 juli zijn vijf jongens van 17 tot 20 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en Culemborg aangehouden nadat een aantal van hen een brommobiel had omgegooid.

Omstreeks uur kreeg de politie de melding dat aan de Wittenvrouwesingel drie jongens een brommobiel hadden vernield. In het Griftpark zagen agenten een groepje jongens die aan het opgegeven signalement voldeden. Uit het gesprek wat de agenten met de jongens hadden, bleek dat ze allemaal wisten wat er gebeurd was, maar niemand wilde toegeven wie welk aandeel had. Daarom zijn ze alle vijf aangehouden voor openlijk geweld tegen goederen. Na verhoor op het politiebureau bleken een 17- en 18-jarige jongen de daders te zijn. Proces-verbaal is opgemaakt.

ANPR-controle in politiedistrict Utrecht noord

UTRECHT - De politie heeft dinsdag 24 juli in samenwerking met de Belastingdienst Utrecht-Gooi, een grote verkeerscontrole gehouden in de wijken Overvecht en Ondiep. Bij de controle maakte de Verkeerspolitie gebruik van het ANPR-voertuig (Automatic Number Plate Recognition), een auto met een kentekenherkenningssysteem,

dat voertuigen selecteert op basis van vooraf ingevoerde informatie.

Ongeveer 5300 voertuigen werden gescand door het systeem. Hiervan kwamen 88 voertuigen voor nadere controle in aanmerking. Het resultaat:

* Elf bestuurders die nog gezocht werden door de politie en/of justitie voor onderzoek naar strafbare feiten of voor openstaande boetes of detentie;

* Twee bestuurders die ondanks een rijontzegging toch reden;
* Drie bestuurders die ondanks een geschorst kenteken toch reden;
* Zes veelplegers die extra aandacht van de politie kregen;
* Drie notoire alcomobilisten werden gecontroleerd, ze hadden niet te veel gedronken;

* Twee bestuurders gebruikten ongeoorloofd handelaarskentekenplaten.

Belastingdienst

28 Personen hadden een openstaande belastingschuld. De belastingdienst kon voor 82.500 euro aan openstaande belastingschuld effectueren. Op 12 voertuigen werd formeel beslag gelegd en vijf werden direct afgevoerd.

Gedrag en technische gebreken

Ook werd gecontroleerd op verkeersgedrag en technische eisen van voertuigen. Hiervoor werden 49 bekeuringen uitgeschreven. De politie gebruikte bij deze controle voor het eerst de Tintman, een apparaat dat de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten kan meten. De voorruit en de voorste zijruiten dienen een lichtdoorlaatbaarheid te hebben van minimaal 50%. Eén voertuig had maar 25%. Een nagenoeg zwarte ruit dus. Negen bestuurders kregen hiervoor een proces-verbaal van 75 euro. Tevens werd van deze voertuigen het kentekenbewijs deel I ingenomen. De bestuurders hebben 28 dagen de tijd om te zorgen dat de ruiten weer voldoen aan de wettelijke eisen. Gedurende die tijd mogen zij niet met de auto rijden.

Fietsendief

UTRECHT Een 34-jarige man uit Utrecht is dinsdag aangehouden voor het stelen van een fiets. Op beelden van cameratoezicht was te zien dat de man omstreeks 01.30 uur zijn slag sloeg op de Beneluxlaan. Agenten werden naar de betreffende locatie gestuurd en zagen de man die overeenkwam met het signalement van de beelden. Hij is aangehouden en de fiets is in beslag genomen.

Onder invloed

UTRECHT - Op de Albert Schweitzerdreef is dinsdag een 54-jarige automobilist uit Soest aangehouden voor rijden onder invloed. Dinsdag belde een getuige om 23.35 uur de politie. De getuige had gezien dat de automobilist nogal breeduit over het Zandpad reed en vermoedde rijden onder invloed. Agenten zochten in de omgeving naar de bestuurder en vonden hem op de Albert Schweitzerdreef. De blaastest wees uit dat hij onder invloed was. Hij werd aangehouden en ademanalyse op het politiebureau volgde. De uitslag was 735 ug/l. De Soester kreeg een rijverbod van acht uur, tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Geschopt bij mislukte beroving

UTRECHT Een 16-jarige jongen uit De Bilt heeft dinsdag aangifte gedaan van een mislukte beroving. Hij werd hierbij hard in zijn gezicht geschopt.

De jongen stond tussen 23.00 en 23.20 uur op de skatebaan in het Griftpark. Onbekenden wilden zijn fiets lenen. Toen de jongen aangaf dat hij dat niet wilde, werd hij in zijn gezicht geschopt.

De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen zich te melden bij het politiedistrict Paardenveld, via tel: 0900-8844.