Persberichten Eemland zuid, 10.30 uur

Utrecht, 25-07-2007

Advies: niet ingaan op oproep om jonge modellen

AMERSFOORT De politie heeft de afgelopen dagen zeker tien meldingen gekregen van bewoners uit de binnenstad en het aangrenzende Vermeerkwartier over een verspreide advertentieflyer. Hierin wordt gevraagd om leuke jonge meisjesmodellen in de leeftijd van 10-13 jaar voor enkele fotoreportages voor een studieopdracht. Er wordt een vergoeding van 20 euro geboden voor de opnames. De afzender zou een fotografiestudent zijn van de Hogeschool Utrecht. De school is hier echter niet van op de hoogte.

Op grond van goede beschrijvingen van omwonenden is de identiteit van de bezorger van de flyer bij de politie bekend. De politie zal deze persoon benaderen voor een gesprek. Er is overigens geen sprake van een strafbaar feit.

De politie adviseert niet op de oproep in de flyer in te gaan.

Vuurwapen?

AMERSFOORT- Op dinsdagavond kreeg de politie de melding dat een jongen met een vuurwapen zou rond lopen. De politie keek uit naar de jongen en in de omgeving van de Tuinfluiterstraat werd hij aangetroffen. De jongen gaf het wapen aan de agenten en het bleek hier te gaan om een speelgoedwapen, die niet van echt te onderscheiden was. De 13-jarige jongen uit Amersfoort gaf aan dat het het balletjespistool op vakantie in Duitsland had gekocht voor 3 euro. Omdat de jongen zich van geen kwaad bewust was, werd alleen zijn wapen ingenomen.

De politie adviseert speelgoedwapens, die niet van echt te onderscheiden zijn, niet mee te nemen vanuit de vakantielanden. Ten eerste omdat het strafbaar is maar nog belangrijker, omdat het wapen niet van echt te onderscheiden is kan dit mensen veel angst aanjagen.

In Nederland zijn deze wapens verboden maar in het buitenland worden ze, vooral in toeristencentra, in veel winkels verkocht.