Ernst & Young;trend van beursnoteringen aan nationale beurzen zet door

25/07/2007 11:22



Ernst & Young



Amsterdam, 25 juli 2007 - Een golf aan 'initial public offerings' (IPO's) over de hele wereld, met een totaal van 88 miljard US-dollar, bijeengebracht in 531 IPO's, maakte het tweede kwartaal van 2007, tot het tweede meest actieve kwartaal van de afgelopen vijf jaar. Dit, zowel in aantallen IPO's als in bijeengebracht kapitaal, aldus de eerste kwartaaleditie van het Global IPO Report van Ernst & Young.

Het aantal noteringen wereldwijd steeg met 40% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007, en met 16% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Het totaal aan bijeengebracht kapitaal steeg met 144% ten opzichte van het vorige kwartaal en met 42% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Veel van deze activiteit werd aangedreven door de opkomende markten; Brazilië, Rusland, India en China brachten samen 35 miljard US-dollar bijeen in 90 IPO's en namen vier van de vijf grootste IPO's voor hun rekening in het tweede kwartaal.

"Het mondiale IPO-landschap blijft aan verandering onderhevig dankzij de wereldwijde beschikbaarheid van kapitaal en een overvloed aan bedrijven die naar de beurs willen, " verklaart Stephan Lauers van Ernst & Young Transaction Advisory Services. "Internationale beleggers zoeken steeds vaker buiten de nationale markten naar groeikansen, en lokale effectenbeurzen worden steeds meer liquide, up-to-date en beter gereguleerd. Dit heeft geleid tot de opkomst van een groeiend aantal financiële centra van wereldformaat en een scherpe stijging in grote noteringen aan nationale beurzen - slechts drie van de top 20 IPO's in het tweede kwartaal verkoos zich niet te laten noteren op de binnenlandse markt."

Over het geheel genomen vormde het kapitaal dat bijeengebracht werd door bedrijven in de VS, China en Rusland ongeveer de helft van het wereldtotaal, met respectievelijk 15,7 miljard US-dollar, 15,5 miljard US-dollar en 11,7 miljard US-dollar. Ten aanzien van het hoogste aantal IPO's nam Australië het voortouw met een totaal van 66, terwijl dit in de VS 59 bedroeg en in China 50.

Dankzij het hoge aantal IPO's in Australië stond de ASX aan kop tussen de wereldbeurzen in het aantal noteringen, en liet daarbij de NASDAQ in New York en de AIM in Londen achter zich. Gemeten in bijeengebracht kapitaal werd de top-drie dit kwartaal echter respectievelijk gevormd door de London Stock Exchange (LSE), Hong Kong Stock Exchange (HKSE) en New York Stock Exchange (NYSE).

Hoewel slechts drie procent van het totale aantal IPO's in het tweede kwartaal werd genoteerd aan de LSE, plaatste deze beurs zich wel als eerste op de ranglijst, door 17% van het wereldwijd bijeengebrachte kapitaal aan te trekken. Voornamelijk als gevolg van grote Russische transacties, waaronder twee van de grootste vijf van dit kwartaal. De situatie op de HKSE was vergelijkbaar. Deze beurs behaalde een even groot aantal noteringen als de LSE, en trok daarmee 14% van het totale bijeengebrachte kapitaal van dit kwartaal naar zich toe. Voornamelijk dankzij de noteringen van twee grote Chinese bedrijven.

Kijken we naar de sectoren, dan zien we dat organisaties uit de financiële sector en de grondstoffenindustrie de lijst van top-twintig IPO's in het tweede kwartaal domineerden. Een derde van alle kapitaal werd bijeengebracht door financiële organisaties, gevolgd door industriebedrijven (14%), vastgoedbedrijven (12%) en de grondstoffenindustrie (11%). Qua aantallen noteringen voerden de grondstoffenbedrijven de lijst aan met een marktaandeel aan IPO's van 19%, gevolgd door technologiebedrijven (13%) en industriebedrijven en financiële organisaties (beide 12%).