Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 24 juli 2007

Interieur van Van Doesburg open voor publiek

Het historische amusementspaleis Aubette in het centrum van de stad in 2008 wordt opengesteld voor publiek. Dat heeft de burgemeester van Straatsburg (Frankrijk), Fabienne Keller, vandaag bekend gemaakt. In 1928 ontwierp de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931) het interieur voor de Aubette. In 2006 werd de restauratie van het gebouw voltooid, maar het was tot op heden niet toegankelijk voor publiek. Om toch een indruk te geven van dit bijzondere interieur opende in juni de kleine tentoonstelling 'Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette' in het Nederlands Architectuurinstituut.

"Het NAi is enorm blij met de openstelling van de Aubette," zegt Ole Bouman, directeur van het NAi. "Er zijn maar weinig projecten van Van Doesburg gerealiseerd, dus het is extra bijzonder dat iedereen in 2008 het interieur van de Aubette kan gaan bekijken." De Aubette wordt in eerste instantie vier dagen per week opengesteld. Vanaf september 2008 zal het voormalig amusementspaleis alle dagen van de week open zijn.

Petitie
Omdat de Aubette ondanks de restauratie niet te bezoeken was, pleitte het NAi met een petitie voor openstelling van het gebouw. Bezoekers konden aan het eind van de tentoonstelling de petitie 'Aubette open voor publiek' tekenen. De petitie heeft 1234 handtekeningen opgeleverd. Nu de Aubette wordt opengesteld, wordt de petitie uit de tentoonstelling verwijderd.

Tentoonstelling
De thematentoonstelling 'Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette' toont bijzondere kleurentekeningen van het interieur van de Aubette. De tekeningen zijn aangevuld met historische zwart-wit foto's, hedendaagse kleurenfoto's en een unieke grote maquette van de Salle des Fêtes. Tijdens de tentoonstelling doen bezoekers een indruk op van hoe het is de Aubette te bezoeken.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Van Doesburgs Aubette