CDA

.jpg&tabid=157&mid=1006] 25 juli 2007 - Nieuws - CDA wil Europese aanpak dopinggebruik in de sport

Joop Atsma heeft gisteren in Nova gepleit voor een Europese aanpak van dopinggebruik.

Tweede Kamerlid Joop Atsma zei daarbij vooral te denken aan het strafbaar stellen van het bezit en toedienen van stimulerende, verboden middelen door zogenaamde 'dealers', in Nederland is dat al verboden, hij zou dit graag ook Europees mogelijk maken. Zeker nu de Tour de France opnieuw geteisterd wordt door dopingschandalen.

âSporters, en wielrenners in het bijzonder, worden al keihard aangepakt door sportbonden als zij in de fout gaan. Vaak betekent dat het einde van hun carrièreâ, aldus Atsma. Volgens de CDAâer kunnen sporters, zoals de betrapte wielrenner Aleksandr Vinokoerov, de doping nooit in hun eentje regelen. âEr zijn ook artsen en anderen die de middelen in hun bezit hebben en toedienen en zij ontspringen nu de dans.â

Straf
Het CDA-Kamerlid, die tevens bestuurslid is van de Internationale Wielrenunie UCI, stelt dat Nederland al circa vijf jaar geleden het bezit en toedienen van doping tot economisch delict heeft bestempeld. Daarop staat een paar jaar gevangenisstraf. Hetzelfde zou volgens hem in de hele Europese Unie moeten gelden.

Atsma gaat de bewindslieden minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid en Sport vragen zich in Europa hard te maken voor zijn pleidooi. Ook legt hij zijn ideeën neer bij zijn collega-parlementariërs in Brussel.