Gemeente Binnenmaas

Aanpassingen gemeentehuis sober

De gemeenteraad heeft afgelopen maandag besloten dat de nieuwbouw en renovatie van het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam soberder wordt uitgevoerd dan oorspronkelijk gepland was. Zo gaan bijvoorbeeld de verplaatsing van de raadzaal, de bouw van een burgerzaal en nieuwe trouwzaal, de verplaatsing van de hoofdingang naar de achterzijde van het gebouw en het maken van een centrale receptie niet door. Deze plannen zijn geschrapt omdat na de uitwerking van het voorlopig ontwerp door de architect en het bouwteam bleek dat dit 8 ton meer zou gaan kosten dan er door de raad beschikbaar was gesteld.

De gemeenteraad heeft eerder een krediet van 3,8 miljoen beschikbaar gesteld voor nieuwbouw en renovatie van het gemeentehuis. Dit is noodzakelijk om de gemeentelijke organisatie in de toekomst onder te kunnen brengen in één gebouw. Na de samenvoeging van de oude gemeenten s-Gravendeel en Binnenmaas zitten de medewerkers van het nieuwe Binnenmaas verspreid over verschillende plekken. Een groot deel van het personeel heeft een werkplek gevonden in het gemeentehuis in Maasdam, maar twee afdelingen zijn nog gehuisvest in het oude gemeentehuis van s-Gravendeel. Het is de bedoeling dat deze medewerkers op termijn ook verhuizen naar Maasdam, zodat alle ambtenaren op één plek zitten. De medewerkers van de buitendienst zijn gehuisvest in het gebouw op het Recreatieoord en blijven daar ook.

De uitbreiding van het gemeentehuis moet plaats vinden op het terrein tussen het gemeentehuis en de brandweerkazerne. Op basis van het door de raad vastgestelde Programma van Eisen is een voorlopig ontwerp gemaakt. Dit bleek echter zon 8 ton te duur. De kostenstijging is onder andere veroorzaakt door een forse stijging van de prijsindexering en de marktwerking in de bouw. Besloten is nu het ontwerp zodanig aan te passen dat het wel gebouwd kan worden voor de 3,8 miljoen die de raad beschikbaar heeft gesteld. Wel is de raad akkoord gegaan met een ton extra voor een warmtepompinstallatie. Deze duurzame investering verdient zichzelf in ongeveer 8 jaar terug