Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Samenwerking met defensie (25-07-2007)

Wit denken in een groene wereld

Samenwerking tussen ziekenhuis St Jansdal en defensie

Praktijkervaring is voor militairen van onmisbaar belang in de voorbereiding voor uitzendingen. Sinds ongeveer twee jaar geeft ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk militairen de mogelijkheid ervaring op de doen in hun ziekenhuis. Maandag 16 juli 2007 tekenden de heer H. de Vries, manager klinische zorg, van St Jansdal en Brigade Generaal J. Broeks van defensie een definitieve samenwerkingsovereenkomst. Het was een bijzonder moment omdat dit de eerste ondertekening was tussen defensie en een ziekenhuis. Defensie is van plan om met meerdere ziekenhuizen soortgelijke overeenkomsten te sluiten. Dit is tevens een bevestiging van de al bestaande goede band tussen medewerkers van het Harderwijkse ziekenhuis en de militairen van het 400 Geneeskundig Bataljon van de Generaal Spoor kazerne te Ermelo.

Derk-Jan ten Hove is afdelingshoofd chirurgie in het St Jansdal en heeft voor zijn loopbaan in het ziekenhuis, bij defensie gewerkt als militair verpleegkundige. Als reservist 'specifieke deskundige' is hij nog steeds verbonden aan defensie op de kazerne in Ermelo. Militairen lopen stage in het St Jansdal voordat ze uitgezonden worden. Derk-Jan speelt daarin een voortrekkersrol. Vanuit zijn opgedane ervaring leek het hem een nuttige aanbieding en investering voor de verpleegkundig militairen om ziekenhuis ervaring op te doen. Defensie dacht er precies zo over.

Geneeskundige ondersteuning in een oorlogsgebied is erg belangrijk. Ongeveer alles wat in een normaal ziekenhuis voorkomt is ook vertegenwoordigd in een militair hospitaal. Het ministerie van defensie zegt dat de uitgezonden militairen recht hebben op dezelfde geneeskundige ondersteuning als in Nederland. Omdat het uitzenden naar landen steeds verder van huis gebeurt, is het noodzaak dat er zoveel mogelijk disciplines in een veldhospitaal aanwezig zijn.

In een speciaal programma wordt uiteengezet hoe stagiaires het best begeleid kunnen worden en hoe ze het beste met kinderen kunnen omgaan, ook qua verzorging. Een psychotherapeut en gezinspsycoloog voeren gesprekken met de militairen over emotionele betrokkenheid. Het is namelijk niet goed als militair geneeskundig personeel pas tijdens een uitzending voor het eerst in contact komt met echte patiënten.

De betrokkenheid met de militaire stagiaires in het ziekenhuis is groot. Het St Jansdal hoopt dat de voorbereiding in het ziekenhuis zal meehelpen om in Afghanistan 'wit te blijven denken in het groen'.

Ondertekening contract tussen defensie en ziekenhuis St Jansdal Harderwijk.
> Reageer

---