Persberichten Lekstroom, 12.30 uur

Utrecht, 25-07-2007

Bromfietser met te veel op

NIEUWEGEIN - Een 25-jarige bromfietser uit Nieuwegein bleek op dinsdag 24 juli te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hij werd aangehouden.

Rond 22.10 uur zagen politiemensen de bromfietser over de Batauweg rijden. Hij viel op doordat de verlichting van de bromfiets niet werkte en was voorzien van een oud verzekeringsplaatje in plaats van een kentekenplaat. De Nieuwegeiner kreeg een stopteken. Het framenummer van de bromfiets was onleesbaar, waarop het voertuig voor nader onderzoek in beslag werd genomen.

De verdachte rook naar alcohol en uit de blaastest bleek dat hij te veel alcohol achter zijn kiezen had. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 385 ug/l, terwijl het wettelijke maximum 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van drie uur.

Bromfietscontrole / te veel op

IJSSELSTEIN - De politie heeft op dinsdag 24 juli een brom- en snorfietscontrole op het Overtoom gehouden.

In totaal 27 brom- en snorfietsen werd aan een kritische controle onderworpen. Dertien daarvan waren geheel in orde. Voor de overige veertien werden in totaal 25 bekeuringen uitgeschreven: te hoog vermogen (2), geen rijbewijs (1), niet tonen rijbewijs/certificaat (6), niet tonen kentekenbewijs (3), niet verzekerd (1), geen helm (2), remmen ondeugdelijk (2), te veel geluid (4) en diverse verkeersovertredingen (4). Twee bromfietsers deden afstand van hun uitlaat.

Rond 21.00 uur werd een 47-jarige bromfietser uit Nieuwegein gecontroleerd. Hij had te veel gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 555 ug/l, meer dan tweeënhalf keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van zes uur.

Zware buit

HOUTEN - Op dinsdag 24 juli werd ingebroken in een woning aan de Eekhoornakker. Daarbij werd voor duizenden euro's aan muntgeld weggenomen.

Rond 15.30 uur ontdekte de 27-jarige bewoonster van een woning aan de Eekhoornakker dat er was ingebroken. De inbraak moest zijn gepleegd tussen 09.30 uur en 15.30 uur. Uit de woning waren computer- en videoapparatuurvoor en duizenden euro's aan kleingeld gestolen. Gezien het gewicht van het geld, moeten de verdachte(n) behoorlijk hebben lopen slepen.

Een getuige had tussen 10.00 uur en 12.30 uur een rode bestelbus met daarbij twee mannen voor de woning gezien. Een van de mannen was kalend. Het is niet bekend of de mannen iets met de inbraak te maken hebben.

Aan getuigen die op dinsdag overdag iets opvallends op of in de omgeving van de Eekhoornakker hebben gezien, bijvoorbeeld personen die met iets zwaars aan het sjouwen waren, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Flora- en Faunawet

BENSCHOP - Op dinsdag 24 juli deden de Algemene Inspectiedienst en politiemensen van het korps Hollands Midden ondersteund door politiemensen van district Lekstroom een onderzoek naar overtreding van de Flora- en Faunawet. Daarbij werd door drie personen verzet gepleegd. Zij werden aangehouden.

Rond 10.00 uur werd een onderzoek ingesteld op een boerderij aan het Benedeneind ZZ. Op het bedrijf zou mogelijk de Flora- en Faunawet worden overtreden. Aanvankelijk stelden de bewoners, een 60-jarige vrouw en een 68-jarige man, zich rustig op. Bij het onderzoek werden enige tientallen watervogels in beslag genomen. Toen de 31-jarige zoon thuis kwam, sloeg de vlam echter in de pan. De zoon wond zich erg op en werd aangehouden. Hij verzette zich hevig en kreeg daarbij hulp van zijn ouders. Daarop verzochten de politiemensen met spoed assistentie van andere politiemensen, die met zwaailicht en sirene ter plaatse gingen.

De zoon en vader moesten worden gepepperd om hun verzet te breken. Alle drie de verdachten werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De ouders werden na verhoor aan het begin van de avond in vrijheid gesteld. De zoon werd in verzekering gesteld.

Een agent liep letsel in zijn gezicht op en deed aangifte van mishandeling. Tegen de verdachten wordt door Politie Utrecht proces-verbaal opgemaakt voor het geweld. Het korps Hollands Midden zet in samenwerking met de Algemene Inspectiedienst het onderzoek naar de overtreding van de Flora- en Faunawet voort.

Inbrekers overlopen

NIEUWEGEIN - In de nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 juli werd een bewoner door inbrekers in zijn nachtrust gestoord.

Een 17-jarige bewoner van een woning aan de Korenbloemstraat werd rond 03.15 uur wakker van voetstappen op de trap. Door het raam van zijn slaapkamerdeur zag hij een schim. De jongen pakte een hamer en rende schreeuwend zijn kamer uit, achter de verdachte aan. Die vloog de trap af en de voordeur uit. Buiten aangekomen zag de jongen nog een tweede verdachte hard weglopen.

De geschrokken bewoner belde 112. Meerdere politie-eenheden gingen met spoed naar de Korenbloemstraat en omgeving. Door de agenten en een politiehond werd naar de verdachten gezocht, maar zij werden niet meer aangetroffen.

De verdachten hadden in de woning ingebroken en het huis al gedeeltelijk doorzocht. De bewoner moet nog bekijken wat er door hen is gestolen

De verdachte die de trap afvluchtte was een donker getinte man van ongeveer 1.85 meter met kort haar. Hij had donkere kleding aan. De andere verdachte was een licht getinte man van ongeveer 1.85 meter met eveneens donkere kleding aan. Zij renden weg in de richting van het winkelcentrum Hoog Zandveld.

Aan getuigen die de verdachten op of in de omgeving van de Korenbloemstraat / winkelcentrum Hoog Zandveld hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Wie haalt straks uw auto leeg?

SIT ondersteunt wijkteam IJsselstein bij campagne preventie auto-inbraak

IJSSELSTEIN - Het Snel InterventieTeam(SIT) van de politie in de regio Utrecht gaat woensdag 25 en donderdag 26 juli informatie verzamelen over mogelijke verdachten van inbraken in auto's en het publiek preventief voorlichting geven in de wijk Zenderpark. Politiemensen van het SIT informeren bewoners persoonlijk, laten folders achter met preventietips en plaatsen deze achter ruitenwissers van geparkeerde auto's. Bovendien verstrekken de politiemensen informatie over Meld Misdaad Anoniem. De preventieactie in de wijk Zenderpark wordt financieel ondersteund door de gemeente IJsselstein.

De politie wil graag opsporingsinformatie ontvangen over mogelijke dader(s) en/of over hun in gebruik zijnde voertuigen. Die informatie kunt u doorbellen naar het telefoonnummer 0900-8844. Wees alert en mocht u een situatie zien, die mogelijk te maken kan hebben met een (poging) inbraak - de politie noemt dat een verdachte situatie - dan mag u daarvoor het alarmnummer 112 bellen. Heeft u informatie over personen die misdrijven plegen (in dit geval dus inbraken), maar u wilt niet dat uw naam bekend wordt, geef dan uw informatie door via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.

De actie in de wijk Zenderpark vloeit voort uit het feit dat de inbraken in de afgelopen 4 weken in deze wijk fors zijn toegenomen. De politie noteerde tot en met 12 juli al meer dan 20 inbraken met als buit vaak navigatieapparatuur. De politie vermoedt dat de toename van het aantal inbraken te maken heeft met de extra inspanningen in de binnenstad. Daar was politie, mede naar aanleiding van het hoge aantal inbraken, de laatste weken zeer actief en nadrukkelijk zichtbaar aanwezig. De aanwezigheid was gericht op de opsporing van mogelijke inbrekers en het voorkomen van inbraken. En passant lette de politie op het foutief parkeren omdat dit regelmatig leidt tot verkeersgevaarlijke en onoverzichtelijke situaties. Deze extra inspanningen resulteerde in het feit dat nog maar 4 inbraken in auto's in de laatste 4 weken plaatsvonden. Voor het foutief parkeren werden 245 bekeuringen uitgeschreven.