Bayle-monument op RK Begraafplaats Rotterdam

25/07/2007 12:55



Bisdom Rotterdam



In de zomermaanden herdenkt de stad Rotterdam met een historische en een beeldenroute dat 300 jaar geleden de filosoof Pierre Bayle (1647-1706) in Rotterdam overleed. Onderdeel van de historische route vormt een bezoek aan de RK Begraafplaats St. Laurentius, Nieuwe Crooswijkseweg 123 te Rotterdam. Hier zal in 2008 een Bayle-monument komen, ontworpen door kunstenaar Paul Cox. Bayle, van protestantse origine en een aantal jaren lid geweest van de rooms-katholieke kerk. Bayle wordt niet herdacht op de Algemene Begraafplaats, waar een steen zijn naam herdenkt, maar bij de katholieke begraafplaats. Hiermee wordt de idee van religieuze verdraagzaamheid versterkt.

De in Frankrijk geboren en naar Rotterdam gevluchte Bayle werd wel "de filosoof van Rotterdam" genoemd. Dat was in de zeventiende eeuw eerder een vernedering dan een aanbeveling: een lokaal denkertje met al te stoere denkbeelden over religie en tolerantie. Nu wordt Bayle samen met Baruch de Spinoza tot de grondleggers van de (radicale) verlichting gezien. Pierre Bayle was de meest gelezen, meest controversiële en meest invloedrijke denker uit zijn tijd. Zijn ideeën over verdraagzaamheid zijn na 300 jaar nog steeds actueel in de woelige en verwarrende wereld van vandaag.

De begraafplaats werd in 1865 in gebruik genomen, toen de buitenplaats 'Groenendaal' aan het Bisdom Rotterdam werd geschonken. De oude kapel werd in 2001 vervangen door een moderne variant, ontworpen door Francine Houben van Mecanoo architecten. Binnen de herstructurering van Nieuw Crooswijk wordt aan deze groene oase grote kwaliteiten toegekend. Paul Cox combineert het Pierre Bayle Monument met de nieuwe ingang van de begraafplaats aan de Rusthoflaan met een pleintje tussen de nieuwe nog te bouwen woningen, en een teksthuis in de groene middenberm. Van 15 juli t/m 16 september presenteert de Rotterdamse kunstenaar Paul Cox zijn ontwerp voor een monument voor Pierre Bayle in de tentoonstellingsruimte Rechtsachter in de Artotheek (Schiedamse Vest 56, 3011 BD Rotterdam, 010 2141108).

Als opmaat voor het monument op de begraafplaats laat de historische en de beeldenroute in het centrum Rotterdam opnieuw kennismaken met "de filosoof van Rotterdam". Het Centrum Beeldende Kunst heeft een aantal Rotterdamse kunstenaars uitgenodigd om vanuit hun eigen beeldende disciplines te reflecteren op het leven en werk van Pierre Bayle. Twaalf kunstwerken worden geplaatst in het publieke domein van Rotterdam, de stad die kosmopolitisch en gastvrij is, maar waar ook het debat over tolerantie op het scherpst van de snede wordt gevoerd.

Praktische informatie:

De gids voor zowel de historische als de beeldenroute is gratis af te halen bij het startpunt: Centrum Beeldende Kunst
Nieuwe Binnenweg 75
T: 010 4360288
Openingstijden:
dinsdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur
zaterdag van 10.00-17.00 uur
Toegang: gratis