VVD


25-7-2007

'Verhagen heeft wat uit te leggen over dienstwoningen ambassadeurs'

Een groot deel van de Nederlandse diplomaten in het buitenland woont in een te dure dienstwoning.

Dit blijft uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer. "Onaanvaardaar", stelt VVD-woordvoerder Hans van Baalen. Samen met zijn SP-collega Harry van Bommel heeft hij over deze kwestie vragen gesteld aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Meer dan de helft van de huurprijzen die voor de diplomatenwoningen wordt betaald, ontstijgt de geldende norm die het ministerie zelf stelt. Van de 284 woningen, verspreidt over 24 landen, wordt voor 161 woningen meer betaald dan de maximumgrens. Van Baalen weet dat ambassades zelf moeten zorgdragen voor hun huisvesting, maar de richtlijnen worden door Den Haag gesteld. Van Baalen: "En hier zit de kwinkslag. Je vaardigt als minister regels uit, maar die worden kennelijk niet nageleefd. Dat kan niet. Ik wil van Verhagen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat hij hieraan gaat doen."

Hieronder treft u de vragen van Van Baalen en Van Bommel

Vragen van de leden Van Bommel (SP) en Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken


1. Wat zijn de oorzaken van het feit dat de huurprijs van 161 van de 285 door de Algemene Rekenkamer onderzochte dienstwoningen boven de ECA-richtlijnen liggen? (1)

2. Bent u van mening dat de ECA-richtlijnen adequaat zijn en te dienen worden nageleefd? Indien neen, gaat u die richtlijnen aanpassen?
3. Bent u bereid de ECA-richtlijnen strikter te hanteren en hier systematisch toezicht op te houden? Kunt u uw antwoord toelichten?
4. Bent u bereid alsnog actuele informatie over het aantal dienstwoningen en de daarmee gemoeide kosten in te winnen en die aan de Tweede Kamer te sturen? Indien neen, waarom niet?

(1)Rapport bij het Jaarverslag 2006 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, 31031 V nr 2

25 juli 2007