Gemeente Arnhem

Gemeente Arnhem verkoopt het Koude- en WarmteOpslag-systeem De gemeente Arnhem verkoopt het Koude- en WarmteOpslag-systeem (KWO) bij Arnhem Centraal aan Brabant Water NV. Op 27 juli aanstaande vindt de juridische levering plaats. Brabant Water NV zorgt met deze koop voor de koeling en verwarming van de nieuwe gebouwen in het gebied Arnhem Centraal aan de zuidkant van het spoor.

Het KWO-systeem is een initiatief van de gemeente Arnhem. De gemeente vindt het echter niet haar eerste taak om het systeem langdurig te exploiteren. Daarom is besloten tot verkoop aan een betrouwbare kandidaat die ervaren is in de realisatie en exploitatie van gelijksoortige systemen. Brabant Water NV voldoet aan alle eisen. De gemeente Arnhem is dan ook erg blij met deze koper.

Duurzame oplossingen voor heel Arnhem Centraal
De gemeente Arnhem heeft het klimaatbeleid hoog in het vaandel. Bij de ontwikkeling van het project Arnhem Centraal is gezocht naar duurzame oplossingen voor de nieuwbouw rondom het station. Opslagmogelijkheden van koud en warm water in de ondergrond bij Arnhem Centraal zijn ontwikkeld tot een duurzaam systeem voor het verwarmen en koelen van de nieuw te bouwen kantoren, transferhal, winkels en woningen. Inmiddels zijn er twee gebouwen aangesloten op het KWO-systeem. Met KWO geeft de gemeente Arnhem invulling aan haar klimaatbeleid om 50% CO2-reductie te bereiken en minimaal 10% duurzame energie te gebruiken in Arnhem Centraal.

Het KWO-systeem bestaat uit acht bronnen die op 170 meter diepte liggen; vier bronnen zijn voor koud en vier voor warm water. Door middel van pompen wordt het water omhoog en omlaag gepompt. De bronnen liggen 350 meter uit elkaar. Via leidingen zijn die met elkaar en met de gebouwen verbonden. In de zomer wordt de koude van koud water door een warmtewisselaar afgestaan aan het gebouw. Het gebouw geeft haar warmte af aan het systeem. Deze warmte wordt opgeslagen in de vier warme bronnen. Met de koude wordt het gebouw gekoeld. In koude perioden werkt het systeem precies andersom en wordt er warmte afgestaan aan de gebouwen en koude opgeslagen in de koude bronnen.