Gemeente Rotterdam

Op 20 juli was ik aanwezig bij de certificaatuitreiking van het project Sportsteward Promotion. In dit project worden jonge mensen zonder werk en met weinig of geen opleiding de kans geboden een opleiding tot Sportsteward te volgen.

Aan het succesvolle project nemen onder andere het ID-college, Albeda, Werk In West en de drie Rotterdamse voetbalclubs Feyenoord, Sparta en Excelsior deel.. Het merendeel van de deelnemers slaagde voor de opleiding. Zij ontvingen in het Sparta Stadion het officiële certificaat. Hiermee kunnen zij aan de slag als steward bij voetbalwedstrijden, of bijvoorbeeld als toezichthouder bij grote stedelijke evenementen. Het certificaat vormt ook een basis voor een verdere opleiding binnen de beveiligingswereld. Sparta Rotterdam heeft de deelnemers inmiddels een baan aangeboden in de beveiligingsorganisatie.

De samenstelling van de groep is divers en een echte doorsnee van een Rotterdamse (achterstands)wijk. Binnen de groep is er veel onderling contact. Verschillende culturen komen zo in aanraking met elkaar en de jongeren stimuleren elkaar. Daarnaast leren de jongeren zaken als op tijd komen, je houden aan afspraken, een gedragscode tijdens instructies en tijdens de inkijkstages, kledingafspraken voor dragen van de verstrekte (sport)kleding, enzovoorts. Ook biedt het project op andere terreinen hulp, bijvoorbeeld bij contacten met officiële instanties als CWI. Maar ook ondersteuning bij schuldsanering, kinderopvang en sollicitatiebrieven schrijven.

Van de vijftien deelnemers uit de eerste groep zijn twee uitgevallen, maar ze worden niet uit het oog verloren. Van de overige dertien deelnemers zijn er twaalf aan het werk gegaan, een vervolgopleiding of leer-werktraject begonnen of druk doende met sollicitaties. Ook de komende tijd worden ze gevolgd en geholpen waar nodig.

Ik ondersteun dergelijke projecten van harte. Bepaalde jongeren passen nu eenmaal niet in reguliere trajecten. Het project Sportsteward blijkt een goede manier om jonge mensen te stimuleren hun leven een positieve draai te geven en weer perspectief te bieden.

Meer informatie:
http://www.sportsteward.nl
http://www.sparta-rotterdam.nl/content/nieuws/default.asp?id=4345

Bron: Bestuursdienst, 25-07-2007