Essent en Delta richten fonds op voor schone energieprojecten

25/07/2007 15:10



Essent Nederland N.V.



Essent en Delta hebben, samen met Chrysalix Energy en Robeco, een investeringsfonds opgericht voor de financiering van innovatieve bedrijven en projecten op het gebied van schone energie.

Het Sustainable Energy Technology (SET) Fund, powered by Chrysalix en Robeco, zal in augustus 2007 starten met een startkapitaal van E 50 mln van Essent Ventures BV en Delta Investeringsmaatschappij BV en wil dat bedrag verdubbelen door het aantrekken van andere investeerders. Het fonds gaat zich met name richten op jonge innovatieve bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor schone energie productie, alternatieve brandstoffen, CO2 reductie en energiebesparing.

Naast Chrysalix en Robeco zullen Essent en Delta hun kennis en ervaring op het gebied van duurzame energie voorziening en innovatieve technologieën inbrengen. Het SET Fund zal echter onafhankelijk van de financiers optreden. Robeco heeft een groot internationaal netwerk dat toegang geeft tot andere investeerders in deze sector. Chrysalix Energy, gezeteld in Canada, is wereldwijd een actieve investeerder op het gebied van nieuwe schone energie technologieën en heeft een vooraanstaande positie in het aantrekken van deals en het bouwen van venture capital syndicaten voor de energie sector.

Het fonds komt voort uit de afspraken die gemaakt zijn in het kader van het Borssele Convenant, gesloten tussen de Rijksoverheid (VROM en EZ) en Essent, Delta en EPZ.

--------------------------------

Over Delta:
DELTA is een bedrijf met een breed pakket mulit-utility diensten en producten. Onze belangrijkste producten en diensten zijn de levering van elektriciteit, gas en water, waterzuivering, afvalverwerking, radio- en televisiesignalen, internet via de kabel en digitale telefonie. De basis van DELTA ligt in Zeeland, maar we ondernemen ook steeds meer buiten onze provincie, vooral nationaal. De jaaromzet in 2006 bedroeg EURO 105,3 miljoen. DELTA heeft een actieve rol in de ontwikkeling van duurzame energievormen. Voorbeelden hiervan zijn de bouw van een biomassacentrale op industrieterrein Moerdijk, de bouw van een biodieselfabriek in de Eemshaven en de investering in de productie van zonnecellen.

Over Chrysalix Energy:
Chrysalix Energy is leidende durfkapitalist gevestigd in Vancouver, Canada. Het bedrijf , geleid door de Nederlander Wal van Lierop, investeert in aantrekkelijke nieuwe technologieen en ondernemers die werken aan de wereldwijde veranderende vraag en aanbod van energie. Chrysalix ondersteunt de bedrijven waarin het investeert heel actief met haar diepe kennis van alternatieve energie technologieen en markten, en Chrysalix' wereldwijde netwerk van industriele partners en contacten in de financiele wereld. Investeerders in Chrysalix zijn o.a.: Ballard Power, BASF, Citigroup, Consensus, Delta Lloyd, Essent, Kuwait Petroleum, Mitsubishi, Ontario Teachers Pension Fund, Shell Hydrogen en WestLB Mellon Bank, Voor meer informatie zie www.chrysalix.com

Over Robeco:
Robeco, opgericht in Rotterdam in 1929, biedt beleggingsproducten en -diensten voor institutionele en particuliere beleggers wereldwijd. Het beheerd vermogen bedraagt circa EUR 142 miljard (per 31 december 2006). Het productaanbod omvat aandelen- en vastrentende beleggingen, geldmarkt- en vastgoedfondsen, en alternative investments, zoals private equity, hedgefondsen en gestructureerde producten. De verschillende strategieën worden beheerd in Rotterdam (hoofdkantoor), Parijs, Boston en New York. Robeco heeft een belang van 100% in Transtrend in Rotterdam en in Harbor Capital Advisors in Chicago. Verder heeft Robeco belangen in SAM Group (64%) in Zürich, in Canara Robeco Investment Management (49%) in Mumbai, en in AIM (40%) in Rijmenam (België). Robeco is een pionier in het investeren in schone technologieën door de lancering van Robeco Sustainable Private Equity (2003) en Robeco Clean Tech Private Equity II (2006). Robeco is onderdeel van de Rabobank Groep, wereldwijd een van de weinige particuliere banken met de hoogste kredietwaardigheidbeoordeling van Moody's en Standard & Poor's. Daarnaast heeft Rabobank de hoogste 'sustainability cluster score', een beoordeling van de mens- en milieuvriendelijkheid van een organisatie, binnen de bancaire sector.





http://www.essent.nl