FNV

25-7-2007 Rechter houdt zwangere zelfstandigen op zwart zaad

De Staat hoeft zwangere zelfstandigen niet te compenseren voor het inkomensverlies dat zij opliepen door de afschaffing van een regeling die hen een minimuminkomen garandeerde. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die de vakcentrale FNV en het proefprocessenfonds Clara Wichmann namens zeven zelfstandigen aanspanden. De FNV rekent nu op de Kamer die "haar tanden moet laten zien".

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is teleurgesteld, maar zo waarschuwt zij: "Deze uitspraak ontslaat het kabinet niet van de verantwoordelijkheid alsnog een regeling in te voeren. Er liggen maar liefst twee Kamerbrede moties die het kabinet met spoed oproepen een regeling te treffen. Een positieve uitspraak was een hele goede stok achter de deur geweest voor het dralende kabinet. De Kamer moet nu haar tanden laten zien."

De kwestie rond de zwangere zelfstandigen speelt sinds 2004. Door de afschaffing van de publieke WAZ-regeling hadden zwangere zelfstandigen geen recht meer op een minimumuitkering. Een particuliere verzekering met torenhoge premies en lange wachttijden is slechts voor weinigen haalbaar.

De FNV en het Clara Wichmanninstituut dienden mede namens zeven zelfstandigen een eis tot compensatie in. Zij beriepen zich daarbij op een Europese richtlijn en het VN Vrouwenverdrag die stellen dat lidstaten zwangere vrouwen inkomensbescherming moeten bieden. Ook de Commissie Gelijke Behandeling oordeelde dat de overheid een regeling moet treffen. Maar de rechtbank bepaalde vanochtend dat de Staat niet in strijd handelde met Europese en internationale regelgeving.

De FNV en het proefprocessenfonds bekijken nu of zij in hoger beroep gaan. Maar zo stelt Jongerius: "Liever zien we dat Donner gehoor geeft aan de uitdrukkelijke wens van de Kamer die in een laatste motie zelfs stelde dat er op 1 september een regeling moet zijn. Het kabinet dreigt wederom zwaar over tijd te raken."

Naar schatting gaat het om 5500 zelfstandige vrouwen die jaarlijks bevallen. Met de groei van het aantal zelfstandigen loopt dit op tot ongeveer 7000. Uitgaande van een minimumuitkering gedurende 16 weken kost een regeling maximaal 35 miljoen euro. "De oplossing voor het probleem is zeer betaalbaar," aldus Jongerius, die daarbij ook wijst op het belang van een hogere arbeidsdeelname onder vrouwen.