Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 25 juli 2007

Minor Ondernemerschap groot succes

Gepubliceerd op 25 juli 2007

Minor Ondernemerschap

Begin februari startte het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) binnen de Universiteit van Amsterdam (UvA) een pilot voor een minor Entrepreneurship waarbij twintig studenten kennis maakten met ondernemerschap, in theorie maar vooral in de praktijk. Vijf maanden lang zijn multidisciplinaire studententeams actief bezig geweest met het opzetten en runnen van hun eigen onderneming onder het toeziend oog van hun Fortis coach en Stichting Jong Ondernemen.

Met hun businessplan/bedrijf hebben de studenten geparticipeerd in de landelijke New Venture competitie. KPMG, The Boston Consulting Group, Sales Focus, Spring associates, Jong Ondernemen en New Venture boden verdere ondersteuning door middel van coaching en workshops. Met deze minor ondernemerschap is de UvA de eerste brede Nederlandse universiteit die een minor ondernemerschap aanbiedt.

Presentatie bedrijven

Donderdag 12 juli hebben vijf teams van in totaal 17 studenten in aanwezigheid van hun UvA-coördinator Francesca Cardia, coaches, accountants, aandeelhouders en iedereen die bij de minor betrokken was, hun bedrijf gepresenteerd in de Burcht van Berlage te Amsterdam. Ter beoordeling van de bedrijven was er een vakkundige jury aanwezig bestaande uit Arko van Brakel (Nieuwe Helden), Pieter de Zwart (Sales Focus), Coenraad de Vries (Fortis) en Wha Ping Chen (KPMG). Onder leiding van juryvoorzitter Arko van Brakel vroegen zij de vijf teams het hemd van het lijf. De vijf bedrijven die hebben deelgenomen aan de minor zijn:

* L'eau Advertising (Advertenties via verspreiding waterflesjes)
* Devis - Castle Wijntap (Rustieke wijntap voor mooie presentatie bag in box wijn)

* Virtuele Rondleidingen (Rondleidingen door Second Life)
* King Bear - SleepTied (De oplossing voor uiteen schuivende boxspring matrassen)

* De Fiets-Krat (Geef je fiets meer inhoud door een fietskrat)

Na een beraad van twintig minuten door de jury ontstond er een ex-aequo situatie. De Fiets-Krat en Virtuele Rondleidingen kregen evenveel punten. Toch wist de jury een winnaar te kiezen. Op basis van de ondernemersgeest en het heilige geloof in hun product werd Virtuele Rondleidingen tot het beste studentbedrijf van de Minor Entrepreneurship 2007 gekozen. De vijf oprichters -Machiel Postma, Ali Imziln, Bram Speelman, Pieter Roos en Esther van der Hoorn- ontvingen als prijs een reischeque.

Succesvolle minor voortgezet

Met de presentaties van de studenten is het praktijkgedeelte van de minor officieel ten einde. Omdat de huidige minor een pilotversie was, heeft er een grondige evaluatie van het programma plaatsgevonden. Uit deze evaluatie kwamen voornamelijk positieve punten naar voren over de coaching van Fortis en de workshops van de verschillende betrokken partijen. Leerpunten betroffen vooral de teamvorming en de (volle) planning van het programma. Op basis van de evaluatie zal het programma verder geoptimaliseerd worden. Wegens het grote succes van deze pilotversie van de minor wordt het programma ook volgend jaar voortgezet, maar dan op grotere schaal.

Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar ace-feb@uva.nl of kijken op www.ace-uva.nl

Verwijzingen

www.ace-uva.nl
ace-feb@uva.nl
Bron: Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE)