Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden aantrekkelijk om te wonen

Bron: Stichting Atlas (25-07-2007)
Het sociaal-economisch klimaat in Leeuwarden is het afgelopen jaar enorm verbeterd. Van de vijftig grootste steden die beoordeeld zijn in de gepresenteerde Atlas (april 2007) van gemeenten stijgt de Friese hoofdstad naar de 28ste plaats.
De hoogste positie van de afgelopen tien jaar. Slechts vijftien van de vijftig grote gemeenten boekten sinds 1996 meer vooruitgang dan Leeuwarden. Op de lijst van aantrekkelijkste steden om te wonen, stijgt Leeuwarden richting middenmoot.

Op cultureel gebied treffen de Leeuwarders het. De aanwezigheid van een groot aantal musea levert de stad in die categorie een zevende plaats op. De homocultuur in Leeuwarder behaalt landelijk een achtste plaats. Het aantal filmzalen, boekwinkels en galerieën komt boven het landelijk gemiddelde uit. De hoeveelheid popconcerten is aan de lage kant, maar wat betreft de klassieke muziek staat Leeuwarden nog wel in de top tien.

De langdurige werkloosheid, de jeugdwerkloosheid en de armoede zijn de zwakke punten van Leeuwarden. Op al deze punten scoort Leeuwarden nu nog laag. Deze aspecten behoren echter tot de speerpunten van de gemeente Leeuwarden. Er wordt dus flink aan gewerkt. Doordat de werkgelegenheid toeneemt, het aantal laagopgeleiden vermindert, er nauwelijks files zijn en het aantal startende ondernemers flink toeneemt, stijgt Leeuwarden flink.