Gemeente Westvoorne


Toeristenbelasting

De gemeente Westvoorne is gestart met een onderzoek naar het gemiddeld aantal overnachtingen en het gemiddeld aantal personen kampeermiddel op vaste, seizoen- en toeristenplaatsen, ten behoeve van de Verordening op de heffing van toeristenbelasting in 2007.

Wat is toeristenbelasting?
Dat is een belasting welke geheven wordt over het aantal overnachtingen van personen, die niet zijn in-geschreven in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Westvoorne en die tegen betaling verblijven binnen de gemeente.

Wie is belastingplichtig?
De exploitant van de verblijfsaccommodatie is belastingplichtig en mag de belasting doorberekenen aan zijn/haar gasten. Het vaste bedrag dat u als vaste of seizoenplaatshouder jaarlijks in rekening gebracht krijgt is forfaitair vastgesteld. Dat wil zeggen dat op basis van een gemiddeld aantal overnachtingen en een gemiddeld aantal personen per kampeermiddel en het tarief toeristenbelasting een bedrag wordt berekend dat per kampeermiddel op een vaste of seizoenplaats in rekening wordt gebracht. Dit forfait vereenvoudigt de afdracht van de belasting. Zou de exploitant geen forfait doorberekenen dan betekent dat, dat voor elk kampeermiddel een verblijfregister moet worden bijgehouden en dat jaarlijks het werkelijk aantal over-nachtingen moet worden vastgesteld.

Waarom deze informatie van de gemeente?
In 1996 heeft de Hoge Raad in een uitspraak bepaald dat, wanneer een gemeente toeristenbelasting heft en bij de heffing gebruik maakt van een forfaitaire regeling, die gemeente dan de forfaitaire regeling dient te onderbouwen met een onderzoek naar het gemiddeld aantal etmalen verblijf en het gemiddeld aantal personen per vaartuig, binnen de lokale omstandigheden. Daarbij wordt verder gesteld dat de gevonden gemiddelden niet meer mogen afwijken dan 25% van de werkelijkheid.

Wat betekent dat voor u?
De gemeente heeft besloten een onderzoek uit te voeren naar de genoemde gemiddelden. Hiervoor heeft zij het bureau Kafi Advies uit Woerden ingeschakeld. Dit bureau is gespecialiseerd in het uitvoeren van onderzoek met betrekking tot lokale belastingen. Niemand kan de gemeente beter vertellen hoe vaak u gebruik maakt van uw kampeermiddel dan uzelf. In de komende maanden zal u gevraagd worden uw medewerking te verlenen aan een inventarisatie door middel van tellingen. Tijdens deze inventarisatie wordt u, indien aanwezig, in de gelegenheid gesteld aan te geven hoe vaak en met hoeveel personen u in uw verblijfsaccommodatie overnacht. Deze tellingen zullen in dit seizoen minimaal vier maal plaats gaan vinden: een maal in het voorseizoen, tweemaal in het hoofdseizoen en een maal in het naseizoen. De enquêteur is voorzien van een legitimatie van de ge-meente Westvoorne.

Als gemeente streven wij ernaar straks op een rechtvaardige wijze de heffing van de toeristenbelasting te kunnen toepassen en om die reden kunnen wij niet om dit onderzoek heen. Wij beseffen dan ook dat wij nogal wat van u vragen, maar hopen dat u met ons wilt meewerken.