Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Mannen en vrouwen aan elkaar gewaagd op het gebied van autokennis

De dames en heren in ons land ontlopen elkaar nauwelijks als het gaat om de hoeveelheid kennis van de meest basale zaken onder de motorkap van een auto. Dit blijkt uit een landelijke peiling via www.mijngarage.nl. Dit is de online zoekmachine (een soort Google) voor het opvragen van prijzen voor auto-onderhoud, reparatie en APK bij 1700 autobedrijven in ons land. Mensen werden gevraagd om de juiste plekken onder de motorkap aan te wijzen om o.a. olie, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof bij te vullen. Aan het onderzoek deden maar liefst 10.246 mensen mee. Ook de verschillende provincies in ons land waren aan elkaar gewaagd. Gemiddeld had 13% van de respondenten alle vijf vragen goed. Hoewel het kennisniveau praktisch gelijk verdeeld is over de provincies, blijken de respondenten uit Groningen gezamenlijk met 16% toch een beetje beter te weten wat er zich onder de motorkap van de auto afspeelt en waar ze wat moeten bijvullen. De Friezen zijn op een tweede plaats geëindigd. Drente en Overijssel komen op een gedeelde derde plaats.

Nauwelijks verschil tussen mannen en vrouwen
Naar voren kwam dat de dames in ons land nauwelijks onder doen voor de heren als het gaat om hun kennis van de auto. Van de vijf vragen die gesteld werden aan de hand van een foto die was genomen onder de motorkap, had 15,5% van de heren alle vijf de vragen goed en 11% van de vrouwen. Het kennisniveau van de dames en heren ontliep elkaar dus niet veel.

Luchtfilter is instinker
Zowel de mannen als de vrouwen hadden de meeste moeite met de vraag waarbij de luchtfilter centraal stond. Een minderheid (43%) van zowel de dames als heren wist dat het luchtfilter tijdig moet worden vervangen omdat dit ervoor zorgt dat het brandstofverbruik zo laag mogelijk blijft. De auto is met een goed functionerende luchtfilter qua uitstoot schoner en zuiniger.

Motorolie best bekend
De vraag waar het motoroliepeil wordt gemeten, had zowel het overgrote deel van de mannen (97%) als van de vrouwen (87%) goed. Opmerkelijk want ondanks dit hoge percentage rijdt op dit moment nog altijd een groot deel van de auto's volgens een eerdere peiling van BOVAG en RAI rond met een verkeerd oliepeil.

Over mijngarage.nl
Mijngarage.nl is de online zoekmachine waar de automobilist via een offerte vooraf inzage krijgt in de prijsstelling van het auto-onderhoud bij één van de honderden aangesloten autobedrijven. Na het ingeven van het kenteken krijgt de automobilist, geheel vrijblijvend en per direct in de mailbox, een 'fixed price' te zien voor het benodigde auto-onderhoud en -reparatie aan die specifieke auto bij autobedrijven bij hem in de buurt. Hierbij is direct duidelijk wat wel of niet in de prijs is inbegrepen. Tegelijkertijd krijgt de aanvrager te zien bij welke garage hij of zij het onderhoud kan doen voor de aangeboden prijs; er kan direct een afspraak gemaakt worden. Sinds eind juni kunnen consumenten via www.mijngarage.nl ook offertes aanvragen voor het vervangen van hun katalysator en het uit laten voeren van een zomerinspectie.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,