Ingezonden persbericht


Persbericht

Vereniging Friese Woningcorporaties Aedes Fryslân in open brief aan de ministers Bos en Vogelaar:

Huurders de dupe van begrotingsproblemen overheid

Heffing frustreert investeringscapaciteit woningcorporaties

Heerenveen, 25 juli 2007 - 'Investeren en niet doneren'. Deze boodschap hebben de Friese woningcorporaties, verenigd in de Vereniging Friese Woningcorporaties Aedes Fryslân (VFW Aedes Fryslân) afgegeven in een open brief aan de ministers Bos (Financiën) en Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie). Het kabinet vraagt de corporaties om naast de extra investering in de wijken, mee te werken aan een publiek investeringsfonds waarmee snel geld wordt opgehaald dat met een trager ritme wordt uitgegeven.

De nadelen van een heffing zijn groot: sectormiddelen die weglekken naar overheidsbureaucratie als gevolg van de instelling van een overheidsfonds, huurders die opdraaien voor begrotingsproblemen, vertragingen in de ontwikkeling van projecten, een rem op wijkvernieuwing, het niet na kunnen komen van afspraken met gemeenten en huurders, oplopende wachtlijsten, moeilijker te realiseren woonlastenbesparingen door energiebesparende maatregelen en verkoop van woningen ten koste van diegenen die zijn aangewezen op huurwoningen. "De beoogde heffing kan onmogelijk gezien worden als een effectief instrument om investeringen in wijkvernieuwing, nieuwbouw en energiebesparing te stimuleren", aldus Cees Oprins, voorzitter van de VFW Aedes Fryslân.

De Vereniging Friese Woningcorporaties Aedes Fryslân is van mening dat de doelstelling van het kabinet rond het financieringstekort (EMU) niet thuis hoort op het bord van de corporaties. Denkbaar is wel om mee te werken aan een oplossing om te kunnen investeren in maatschappelijk vastgoed (scholen, wijk- en buurthuizen, multifunctionele accommodaties). Op die manier kan de overheid in vastgoed opgesloten vermogen vrijspelen dat aangewend kan worden voor het financieringssaldo.

Uit het Antwoord aan de Samenleving van branchevereniging Aedes blijkt dat de corporaties willen komen tot afspraken met het kabinet. "In het Antwoord aan de Samenleving hebben we concrete voorstellen aan het kabinet gedaan om te komen tot een intensivering van de wijk- en buurtaanpak en andere relevante investeringen in het wonen", aldus Aedes Fryslân voorzitter Oprins. Volgens VFW Aedes Fryslân is een heffing niet bespreekbaar. De te kiezen lijn moet gaan langs de weg van investeren en niet doneren.

Met de gezamenlijk geschreven open brief willen de Friese woningcorporaties, verenigd in de Vereniging Friese Woningcorporaties Aedes Fryslân, niet alleen bewijzen dat ze schouder aan schouder staan voor de opgaven in het Friese werkgebied. Eveneens willen zij uitdrukken dat zij zeer bezorgd zijn over de schadelijke effecten van een heffing. VFW Aedes Fryslân roept de ministers op om te zoeken naar een oplossing waarmee slepende vormdiscussies worden voorkomen en de woonproblemen van de mensen in de buurten en wijken voortvarend worden aangepakt.

-------------------------------------



Ingezonden persbericht