D66

Geen gouden aandeel maar hervormingen

25 juli 2007

Nu één van de overnamekandidaten van ABN AMRO Chinese investeerders heeft, willen SP, PvdA en SP opnieuw een "gouden" aandeel invoeren. Voor D66 zijn de Chinese investeringen geen reden tot bezorgdheid, maar juist een teken dat verschillende economieën steeds meer met elkaar verbonden zijn. "Er overheerst op dit moment een gevoel dat `de Chinezen komen' maar dit is een overhaaste conclusie. Een gouden aandeel versterkt onze economie niet; dat doen alleen structurele hervormingen." Aldus D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

Een gouden aandeel zijn aandelen die een speciale zeggenschap met zich meebrengen. Als de staat in het bezit is van dergelijke aandelen, kan het een overname van een bedrijf blokkeren. De EU heeft dergelijk constructies verboden in de jaren '90, omdat ze verhinderen dat de economie zich open en vrij ontwikkelt. SP, PvdA en CDA pleiten voor de herinvoering van gouden aandelen, omdat ze niet willen dat Chinezen Nederlandse bedrijven kunnen kopen.

D66 vindt de reactie van de andere partijen ondoordacht. Nederland investeert immers ook veel in andere landen. Zo zijn Nederlandse bedrijven grote investeerders in de VS, maar ook in Oost-Europa en China. Pechtold: "Nederlandse pensioenen worden betaald door succesvolle investeringen in de hele wereld. Nu China ook in ons investeert moeten we niet meteen zo'n verdedigende houding aannemen."

Ook de angst dat China niet rationeel met zijn investeringen om zal gaan, bevreemdt de sociaal-liberalen. SP, PvdA en CDA lijken de denken dat China onze economie over wil nemen. Pechtold: "Deze angst om overgenomen te worden is overtrokken. Deze nieuwe fase van de globalisering laat alleen maar zien dat verschillende economieën steeds meer met elkaar verbonden zijn. Dat leidt tot meer stabiliteit: China wil immers rendement halen uit zijn investeringen."

Economen zijn het erover eens dat gouden aandelen de Nederlandse economie niet versterken, omdat ze onze bedrijven minder aantrekkelijk maken voor investeerders. Het voorstel van SP, PvdA en CDA versterkt de economie dus niet. D66 pleit ervoor om de Nederlandse economie structureel te hervormen. Pechtold: "We moeten de vergrijzing betaalbaar maken, de arbeids- en huizenmarkt hervormen. Alleen door dat soort maatregelen kunnen de Nederlandse en Europese economie een sterke positie houden."

1.

Meer over...

* 100 dagen: zet hervormingen door

---