FNV

Persbericht: Proefprocessenfonds geeft zaak zwangere zelfstandige niet op

Zelfstandig werkende vrouwen hoeven niet te rekenen op een zwangerschapsuitkering van de overheid. Dat is gebleken uit een uitspraak van de Haagse rechtbank op woensdag 25 juli. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann spande samen met de FNV een juridische procedure aan tegen de Staat. Het Clara Wichmann Fonds is teleurgesteld maar blijft strijdvaardig. "Het is altijd onze inzet geweest om tot in laatste instantie uit te zoeken of er een juridisch recht op een publieke zwangerschapsvoorziening bestaat", aldus casemanager Margreet Hemmes. Het Proefprocessenfonds ziet vooral in het VN-Vrouwenverdrag goede mogelijkheden voor een hoger beroep.

Het feit dat er in Nederland geen publiek vangnet voor zwangere zelfstandigen is, is strijdig met internationaal recht. In het VN-vrouwenverdrag uit 1979 dat de Nederlandse staat in 1991 geratificeerd heeft, staat het expliciet vermeld in artikel 11: de staat moet ervoor zorgen dat verlof wegens bevalling met behoud van loon of een vergelijkbare sociale voorziening wordt ingevoerd. Sinds de ratificatie van het Vrouwenverdrag in 1991 heeft de Nederlandse staat zo'n voorziening niet ingevoerd, maar juist een bestaande voorziening (de WAZ-uitkering) afgeschaft: kortom een achteruitgang in plaats van een vooruitgang.

Verder is het ontbreken van een zwangerschapregeling voor zelfstandigen in strijd met de 'participatie-logica' van het huidige kabinet. Nederland is een vergrijzende samenleving met steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Vrouwelijke ondernemers met kinderen vormen een sleutel tot maar liefst twee problemen: ze werken én ze krijgen kinderen. Wanneer de Staat deze vrouwen tijdens de periode van zwangerschap en bevalling financieel tegemoet komt, wordt op beide fronten winst geboekt. Voorlopig moet de samenleving het echter zonder zo'n langetermijnvisie stellen.

Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann is vast besloten het er niet bij te laten zitten. Margreet Hemmes: "Er liggen nu wel verschillende moties van de Tweede Kamer om een nieuwe voorziening voor zwangere zelfstandigen op te tuigen, maar dat is een té wankele basis. Wat in de politiek bedacht wordt, wordt misschien na twee jaar alweer afgeschaft." In het VN-Vrouwenverdrag staat dat de Staten die partij zijn bij het verdrag maatregelen moeten nemen voor betaald verlof tijdens zwangerschap. Het probleem klemt des te meer omdat particuliere verzekeraars drempels opwerpen voor zwangere zelfstandigen (ook dit probleem wordt aangepakt door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann). Het Proefprocessenfonds strijdt ervoor om de bepaling uit het Vrouwenverdrag ook in Nederland te laten gelden. Nederland ondertekent internationale verdragen immers niet voor niets.

= = = = = = = = = = = =