Wetterskip Fryslân

Leeuwarden, 25 juli 2007
Nr. 07-33/PL

Hooglandgemaal voor vijfde maal in bedrijf

Wetterskip Fryslân heeft vanochtend voor de vijfde maal deze maand het J.L. Hooglandgemaal in Stavoren in bedrijf gesteld. Vanwege de vele neerslag in juli draaien de gemalen in de polders op volle toeren en malen het overtollige water op de boezem. Vervolgens maalt het Hooglandgemaal het overtollige water op het IJsselmeer.

De totale neerslag van deze maand is al meer dan het dubbele van wat er in een normale julimaand valt. De gemalen van Wetterskip Fryslân draaien dan ook constant om al dit water weg te pompen. Vanwege de hoge laagwaterstanden op de Waddenzee is de natuurlijke afvoer via de Friese sluis bij Zoutkamp, de sluis bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en die van Harlingen meer dan gehalveerd. De inschatting is dat het Hooglandgemaal in ieder geval tot en met vrijdag moet bijspringen om het waterpeil in de Friese boezem naar beneden te brengen.

Normaal gesproken laat het waterschap in de zomermaanden IJsselmeerwater binnen om het streefpeil op de Friese boezem van NAP - 0,52 meter te handhaven. Dat er nu sinds halverwege juni alleen maar water wordt afgevoerd, is vrij bijzonder. Het Hooglandgemaal heeft een grote capaciteit. Per etmaal kan het 8,5 miljoen water op het IJsselmeer pompen, vergelijkbaar met een aquariuminhoud van 1 bij 1 kilometer met een hoogte van 8,5 meter.

In het Johan Willem Frisokanaal kan vanaf de splitsing van het kanaal naar de sluizen voor het gemaal niet worden aangelegd door (plezier)schepen. Dit geldt ook voor de volgschepen van het SKS-skûtsjesilen, dat zaterdag plaatsvindt bij Stavoren. Het water is afgesloten met een lijn. Door de krachtige stroming in het aanvoerkanaal is het er te gevaarlijk voor schepen en watersporters.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met communicatieadviseur Paul Loonstra van Wetterskip Fryslân, telefoon 058 - 292 23 75 of 06-26 904 568.


---- --