Gemeente Rijswijk

Nieuwsbrief Monumentenzorg en Archeologie gepresenteerd in Museum Rijswijk

Wethouder Jos Bolte heeft woensdag 25 juli de Nieuwsbrief Monumentenzorg en Archeologie in Museum Rijswijk gepresenteerd. Hij reikte het eerste exemplaar van de nieuwe nieuwsbrief uit aan de heer De Vries Hij deed vorig jaar een bijzondere vondst in zijn tuin aan het Julialaantje 7. Aan deze vondst, een marmeren achttiende-eeuwse gevelsteen met de tekst: 'Mr Jacob van Vredenburch 1788' wordt in de nieuwsbrief uitvoerig aandacht besteed. Wethouder Bolte onthulde tevens een andere interessante vondst, te weten: een marmeren plaquette uit 1926 ter ere van de 60e verjaardag van Henri ter Hall. Ook deze steen werd door de bewoners in hun tuin (aan de Mauritslaan) aangetroffen.

In de nieuwsbrief wordt aandacht gevraagd voor de nieuwste ontwikkelingen in Rijswijk op het terrein van de monumentenzorg en archeologie. Door in deze vorm over interessante vondsten en gerestaureerde gebouwen in Rijswijk te berichten, wordt interesse gekweekt voor ons 'gezamenlijk' verleden.

In de nieuwsbrief wordt naast de gevonden gevelsteen en plaquette aandacht besteed aan de Romeinse mijlpaal die eind 2005 uit een sloot langs de Sir Winston Churchilllaan werd gevist. Met name het onderzoek naar de mijlpaal levert veel nieuwe inzichten op. Zo blijkt één van de Romeinse hoofdwegen vrijwel dezelfde route te volgen als de huidige Sir W. Churchilllaan. Verder is er aandacht voor het herstelde toegangshek bij landgoed Den Burch en de slingermuur in Cromvliet.

Henri ter Hall(1866-1944)
De gevonden plaquette die in een aantal stukken was gebroken is inmiddels door een gespecialiseerd bedrijf hersteld. Wethouder Bolte toonde de plaquette aan de aanwezigen in Museum Rijswijk. Hij liet weten dat de steen voor Henri ter Hall binnenkort een mooi plaatsje krijgt in de Rijswijkse Schouwburg. Henri ter Hall woonde in Rijswijk van 1909 tot 1944. Ter Hall werd een bekende Nederlander doordat hij het Eerste Nederlandsche Revue Gezelschap oprichtte, dat tot ver in de jaren twintig veel succes had. Ter Hall wordt gezien als de ontdekker van de Rijswijkse komiek Johan Buziau. Buziau trad veelvuldig op in de Ter Hall Revues.

Archeologie op website
De gemeentelijke nieuwsbrief heeft een oplage van 5000 stuks en is bestemd voor de Rijswijkse inwoners die geïnteresseerd zijn in het Rijswijkse culturele erfgoed. De nieuwsbrief is gratis verkrijgbaar bij de publieksbalie in het stadhuis van Rijswijk aan het Bogaardplein 15. Tevens kan men een exemplaar afhalen bij Museum Rijswijk aan de Herenstraat 67en bij de twee vestigingen van de Rijswijkse Openbare Bibliotheek aan het Generaal Eisenhowerplein 101 en aan de Esdoornstraat 3b. Ook op de gemeentelijke website www.rijswijk.nl wordt vanaf donderdag 26 juli een apart gedeelte voor archeologie ingeruimd. De nieuwsbrief is daar in digitale vorm te vinden.

Noot voor de pers: Als bijlage treft u een kopie aan van een artikel over Henri ter Hall dat in 1991 verscheen in een boekje uit de Rijswijkse historische reeks met de titel 'Van rederijkerskamer tot theater, vijf eeuwen cultureel leven in Rijswijk'. Let op de met de hand aangebrachte aanpassingen.

---- --