Gemeente Langedijk


25 juli 2007

Buurt barbecue en/of feest: Denk om de buren!

Ook al zit het weer nu nog niet erg mee, er komen vast nog wel van die dagen dat het weer mogelijk is om tot 's avonds laat lekker in de tuin te zitten. En dan met een groep vrienden onder het genot van een drankje, met de cd-speler op de achtergrond kan het heel gezellig worden. Als dit in uw eigen tuin gebeurt, mag dat, maar er mag geen overlast veroorzaakt worden.

Het is net zo gezellig om een buurtfeest te houden, waarbij buurt bij elkaar komt om samen feest te vieren en/of lekker te eten. Deze feesten vinden meestal plaats op de openbare weg (hier vallen ook pleintjes en grasvelden onder). Daarom is toestemming van de gemeente nodig, in de vorm van een vergunning. Aan een vergunning zijn voorwaarden verbonden om verschillende publieke belangen te beschermen. Op dit moment loopt een proef waarbij geen vergunning aangevraagd hoeft te worden. Een melding van een feest is genoeg, op voorwaarde dat aan de voorwaarden wordt voldaan. De proef voor buurtfeesten zonder vergunning loopt tot het einde van het zomerseizoen 2007. Dan wordt onderzocht of de proef geslaagd is en de meldingsplicht de vergunningsplicht voortaan kan vervangen.

De voorwaarden zijn:


- geen openbare eigendommen beschadigen;

- het terrein moet na afloop in nette/oorspronkelijke staat worden opgeleverd;

- er mogen geen tenten waarin meer dan vijftig personen kunnen, worden geplaatst. Nb. een kleine tent of partyoverkapping is wel toegestaan;
- er mag geen geluidshinder worden veroorzaakt;
- na twaalf uur 's nachts mag geen muziek meer worden gemaakt;
- er mag geen alcohol worden verkocht;

- de openbare weg mag niet worden afgesloten. Alleen aan het eind van een doodlopende straat mag een tent worden geplaatst.

U kunt een melding doen via: info@gemeentelangedijk.nl

Daarbij dient u de volgende informatie door te geven:
- waar (plaatsaanduiding, exacte locatie)

- wanneer (dag en tijdstip)

- naam, adres en telefoonnummer van de contactpersoon. De melding moet uiterlijk veertien dagen voordat het feest wordt gehouden bij de gemeente binnen zijn.

Bedenk het volgende als u buiten een feest of barbecue organiseert: hoe later op de avond hoe minder de tolerantie. Na elf uur gaan veel mensen slapen en na twaalf uur wil men niet wakker liggen van burengeluid. Als iemand hinder heeft van zijn buren kan men de politie erbij halen. De politie heeft een vast beleid op dat punt, ze treden op als dat nodig is. Bij een eerste klacht krijgt de veroorzaker, en dat is meestal de verantwoordelijke hoofdbewoner van het pand, een waarschuwing. Bij een tweede klacht binnen drie maanden, (en dat kan dus ook dezelfde avond al zijn!) volgt een proces verbaal. Bij een derde klacht binnen drie maanden volgt een procesverbaal plus inbeslagname van de apparatuur.